Oljeselskaper slipper EU-bøter

EU-kommisjonen dropper truslene om milliardbøter mot norske oljeselskaper etter et kompromiss i gasskonflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen opplyste onsdag at den dropper truslene om å ilegge blant annet Statoil og Hydro enorme bøter for ulovlig kartellvirksomhet.

Dermed er en av de vanskeligste konfliktsakene mellom Norge og EU løst.

EU-kommisjonen skrinlegger bøtene etter at selskapene har gått med på å selge store mengder gass til nye kunder i EU innen 2005.

Hydro har lovet EU-kommisjonen at 2,2 milliarder kubikkmeter

naturgass vil bli gjort tilgjengelig for nye kunder i perioden 1. juni 2001 til 30. september 2005, på normale kommersielle vilkår.

- Jeg er svært tilfreds med at denne saken nå er løst på en god måte. De salgsforpliktelsene som vi har påtatt oss vil bli oppfylt innenfor den strategien vi har etablert for Hydros salg av gass. Vi er også meget godt fornøyd med det samarbeidet vi har hatt med norske myndigheter i denne saken, sier Hydros generaldirektør Eivind Reiten i en kommentar.

EU-kommisjonen startet granskning av det monopoliserte salget av gass gjennom Gassforhandlingsutvalget (GFU) i 1996. Kommisjonen mente GFU drev kartellvirksomhet i strid med konkurransereglene i EØS-området.

I 2001 reiste kommisjonen formelle saker mot Statoil, Hydro og 22 andre selskaper for ulovlig salg av gass gjennom GFU. Selskapene kunne i verste fall få bøter på til sammen 50 milliarder kroner.

NTB