KLAGESTORM: Denne oljevennlige reklameplakaten har fått kritikk i Canada, og førte til en storm av klager mot gruppa som lagde og publiserte plakaten. Nå beklager oljegruppa. Foto: Canada OilSands Community
KLAGESTORM: Denne oljevennlige reklameplakaten har fått kritikk i Canada, og førte til en storm av klager mot gruppa som lagde og publiserte plakaten. Nå beklager oljegruppa. Foto: Canada OilSands CommunityVis mer

Oljeselskapets lesbe-reklame får totalslakt: - Den var motbydelig

Oljesand-gruppe trakk omstridt reklameplakat etter klagestorm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «I Canada blir lesbiske ansett som heite! I Saudi-Arabia dør du hvis du er lesbisk!»

Det er budskapet til en reklameplakat den oljesand-vennlige gruppa Canada OilSands Community publiserte på Facebook og trakk tidligere denne uka, ifølge CBC, Canadas statlige kringkaster.

Plakaten viser to kvinner som omfavner hverandre og er i ferd med å kysse hverandre. Videre heter det på plakaten:

«Hvorfor får vi olja vår fra land som ikke synes at lesbiske er heite?!».

Det har ført til en massiv klagestorm i Canada.

Både i medier som har plukket opp saken og på Facebook hvor plakaten først ble publisert, haglet det med kritikk mot oljesand-gruppa og plakaten de publiserte.

PLAKAT: Her er plakaten som har fått Canada til å rase, i sin helhet. Foto: Canada OilSands Community
PLAKAT: Her er plakaten som har fått Canada til å rase, i sin helhet. Foto: Canada OilSands Community Vis mer

«Gratulerer, du klarte å være rasistisk, sjåvinistisk og homofobisk på en og samme gang», skrev en Facebook-bruker under posten med den kontroversielle reklameplakaten, ifølge CBC.

Men gruppa trakk først plakaten etter at lederen, Robbie Picard, hadde rykket ut og forsvart motivasjonen bak publiseringen.

- Hvis dette retter oppmerksomhet mot at vi får drivstoff fra land som slakter homofile og lesbiske - jeg mener slakter dem, henger dem og banker dem offentlig - så er jeg komfortabel med å gi noen stikk hvis det betyr at saken får oppmerksomhet, sa Picard.

- Plakaten var motbydelig

Men da klagestormen økte i styrke, måtte Picard og gruppa etter hvert krype til korset og trekke plakaten. I et annet Facebook-innlegg, gir Picard en beklagelse, som selv er homofil.

«Som en homofil mann beklager jeg for plakaten jeg publiserte, det var aldri min intensjon å være nedverdigende overfor kvinner eller personer med ulik seksuell orientering», skriver Picard.

Men mange har ikke slått seg til ro med Picards beklagelse.

«Den plakaten var motbydelig, å gjøre en fetisj av lesbiske kvinner og redusere deres eksistens til noe som er for menns nytelse - til noe menn synes er 'hett'. Likekjønnede forhold mellom kvinner er vakkert, men de eksisterer ikke for menn.»

Overfor avisa National Post, én dag før Picard trakk tilbake annonsen og beklaget seg, fortalte lederen av oljesand-gruppa at etiske vurderinger av hvor man får olje fra, var bakgrunnen for at han lagde plakaten.

- Vi ser gjennom fingrene når homofile og lesbiske blir drept i Saudi-Arabia, sier Picard, og mener man derfor benytte olje produsert av andre land.

Risikerer dødsstraff

Saudi-Arabia er et av flere land i verden hvor homofile risikerer dødsstraff. Av Amnesty blir landet beskrevet som et av verdens verste steder å være homofil.

Saudi-Arabias tolkning av sharialov forbyr sodomi blant muslimer, og også mellom muslimer og ikke-muslimer. All sex utenfor ekteskap er også ulovlig, ifølge Washington Post.

Saudi-Arabia er også verdens største oljeprodusent, og har 18 prosent av verdens oljereserver, ifølge OPEC. Landet er i tillegg helt avhengig av oljeeksport. Havlparten av deres bruttonasjonalprodukt kommer fra oljeproduksjon.

På den andre siden har Canada en av verdens største forekomster av oljesand, også kjent som tjæresand. WWF i Norge beskriver tjæresand som en klimaversting.