Tor Olav Trøim får verdens største oljeserviceselskap med på Rigg-laget. Foto: Finansavisen
Tor Olav Trøim får verdens største oljeserviceselskap med på Rigg-laget. Foto: FinansavisenVis mer

Oljeservice-gigant satser 1,8 milliarder på Trøim

Oljeservicekjempen Schlumberger går inn i rigg. Selskapet, som ledes av nordmannen Paal Kibsgaard, har kjøpt aksjer for 220 millioner dollar i Borr Drilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen:) – Dette er en hyggelig tillitserklæring, sier Borr-gründeren Tor Olav Trøim til Finansavisen.

For en uke siden ble det klart at Tor Olav Trøims og Fredrik Halvorsens nye riggselskap, Borr Drilling, overtar 15 oppjekkbare rigger fra riggkjempen Transocean, som selger seg helt ut av markedet for jack-up borefartøyer.

Ti av riggene er eksisterende enheter, mens fem er under bygging ved Keppel FELS-verftet i Singapore.

På rekordtid styrket Borr Drilling egenkapitalen med 800 millioner dollar; nær 6,8 milliarder kroner, for å finansiere handelen. Prisen på Transoceans jack-up-flåte er avtalt til 1,35 milliarder dollar.

Borr Drilling utsteder drøyt 306 millioner nye aksjer, og får nå verdens største oljeserviceselskap med på laget. Sammen med erklæring av warrants – tegningsrettene – bringer det antallet utstedte Borr-aksjer opp i 315,8 millioner.

Etter hva Finansavisen forstår er amerikanske Schlumberger den største deltageren i kapitalutvidelsen. Oljeserviceselskapet, som er en gigant i sin bransje og dominerer mye av det internasjonale oljeservicemarkedet, skal ha tegnet aksjer for 220 millioner dollar.

Bekreftet av sjefen

Schlumberger regnes som verdens største oljeserviceselskap med rundt 100.000 ansatte og virksomhet i 85 land. Selskapet er notert på New York Stock Exchange i USA med en børsverdi på rundt 106,4 milliarder dollar. I fjor omsatte det for 27,8 milliarder dollar, som riktignok var en kraftig nedgang fra året før da omsetningen nådde 35,5 milliarder.

Schlumberger ledes av ålesunderen Paal Kibsgaard, som har jobbet i selskapet siden 1997 og vært konsernsjef siden 2011.

At Schlumberger går tungt inn på eiersiden i Borr Drilling bekreftet Kibsgaard i et foredrag på energikonferansen Scotia Howard Weil i New Orleans i USA i går. Selskapet vil eie 20 prosent av aksjene i Borr Drilling etter at kapitalutvidelsen er registrert og blir dermed den største eieren i riggnykommeren.

Det lyktes ikke Finansavisen å få en utfyllende kommentar fra Schlumberger i går.

Basert på gårsdagens sluttkurs i Borr Drilling på 35 kroner prises Trøims og Halvorsens riggnykommer til 11 milliarder kroner.

– Schlumbergers inntreden gjør jo at presset på selskapet øker, sier Trøim.

Han tror at samarbeidet med Schlumberger vil gjøre at Borr Drilling kan greie å levere en service som forhåpentlig er bedre og enklere for kundene enn andre det andre riggselskaper tilbyr.

Skrøt av Schlumberger

– Vi tror vi skal kunne levere bedre og enklere tjenester, spesielt overfor små og mellomstore oljeselskaper, sier Trøim.

Fra før av har Trøim et nært samarbeid med nettopp Schlumberger om utviklingen av Golar LNG og satsingen på gasskraftproduksjon. I et intervju med Finansavisen i februar uttalte han trodde boremarkedet ville forandre seg mye i årene fremover:

«Der oljeselskapene tidligere har leid rigger av en boreentreprenør og kjøpt inn tilleggstjenester fra oljeserviceselskaper vil vi i fremtiden se at det tilbys integrerte løsninger der oljeselskapene kan forholde seg til en leverandør. Schlumberger er et av selskapene som kan få en nøkkelrolle i en slik utvikling, General Electric et annet,» sa Trøim.

Andre økonominyheter:
Haudemann-Andersen har solgt for 65 mill. i Norwegian på én uke
Stjerneforvalter har dumpet lakseaksjer for en kvart mrd.