Oljesjef kan ha beordret giftdrap

Etterforskes av den russiske påtalemyndigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske påtalemyndigheten melder i dag at de ser nærmere på muligheten for at en tidligere hovedaksjonær i oljeselskapet Yukos kan ha beordret drapet på den russiske eksspionen Alexander Litvinenko.

Lever i eksil

Påtalemyndighetens kontor sier i en uttalelse at Leonid Nevzlin, som nå lever i eksil i Israel, sammen med andre aktører i Yukos kan ha spilt en rolle i giftdrapet, melder AP.

Oljeselskapet Yukos ble slått konkurs etter massive skattekrav fra myndighetene.

- Vi ser nå nærmere på muligheten for at de som beordret disse forbrytelsene er de samme som står på en internasjonal liste over ettersøkte forbrytere som har begått alvorlige og veldig alvorlige lovbrudd. En av disse er Leonid Nevzlin, sier påtalemyndighetens kontor i uttalelsen.

Tidligere topp

Nevzlin var en av de øverste lederne i forretningsvirksomheten til den nå fengslede oljefyrsten Mikhali Khodorkovsky. Han bor nå i Israel og mener påstandene fra russiske myndighete må være fabrikkerte, skriver Reuters.

Beskyldte Putin for å ha beordret drapet

ETTERFORSKES: Tidligere Yukossjef Leonid Nevzlin. Nå lever han i eksil i Israel. Foto: AP/Scanpix
ETTERFORSKES: Tidligere Yukossjef Leonid Nevzlin. Nå lever han i eksil i Israel. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Da Litvinenko døde 23. november beskyldte han Russlands president Vladimir Putin for å ha beordret drapet på eksspionen.

Drapet på Litvinenko står fortsatt uløst.

Arrestert julaften

Julaften ble en av Litvinenkos kontakter arrestert i Napoli. Politiet i Roma mistenker Mario Scaramella for våpensmugling, og for å ha lekket taushetsbelagt informasjon.

Litvinenko og Scaramella møttes på sushibaren Itsu i London første november. Der skal Scaramella ha forsøkt å advare Litvinenko.

Han viste fram et dokument som beskrev en plan for å ta livet av de to. Ifølge Scaramella selv skal Litvinenko ha avvist planen fordi han mente planen virket som et filmmanus.

Hadde spor av polonium 210 i kroppen

Scaramella ble i etterkant av Litvinenkos død testet for det radioaktive stoffet. Han testet positivt på polonium 210. Den gang kom det fram at han hadde vesentlige mengder av stoffet i kroppen, men kort tid senere viste det seg at mengden ikke var helsefarlig. Allikevel måtte Scaramella tilbringe flere dager på sykehus i London.

Oljesjef kan ha beordret giftdrap
DREPT: Eksspion Alexander Litvinenko.