Oljesmurt oppgang for Norge

Oslo (ANB): Økte oljepriser bidrar sterkt til at Norge har et kraftig overskudd i handelen med utlandet. Norge har nå over 1.200 milliarder kroner «på bok».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Driftsbalansen overfor utlandet for andre kvartal viser at Norge har et overskudd på 64 milliarder kroner. Dette er 26 milliarder kroner mer enn i andre kvartal i fjor, men en nedgang på 9 milliarder kroner i forhold til første kvartal i år, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

At prisen på olje og gass har økt med 30 prosent fra andre kvartal i fjor er en viktig del av forklaring på oppgangen i løpet av det siste året.

Bra eksport

Olje- og gasseksporten utgjør dessuten en større del av verdien av vareeksporten nå. I andre kvartal i år sto oljen for 64 prosent av totalverdien, mot 60 prosent i andre kvartal i fjor.

Den samlede verdien av vareeksporten var på 159 milliarder kroner, og ga oss et overskudd på 71 milliarder kroner. Verdien av tjenesteeksporten var på 47 milliarder kroner, som ga et overskudd på fire milliarder kroner.

Rike Norge

Importen av både varer og tjenester økte fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år. Importen av varer var på 92 milliarder kroner i andre kvartal i år, som er en økning på ti milliarder kroner i forhold til andre kvartal i fjor.

Norges enorme pengebeholdning, eller det SSB kaller nettofordringer overfor utlandet, er på 1.217 milliarder kroner. (ANB)