Oljesøl truer Galapagos

Amerikanske forskere jobber nå på spreng for å hindre at det unike dyrelivet på Galapagos-øyene blir ødelagt etter at oljetankeren «Jessica» gikk på grunn tirsdag. Men utviklingen for verdens mest unike økosystem er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båten «Jessica» har over 900 000 liter olje om bord. Tirsdag gikk båten på grunn bare 800 meter fra Galapagos-øyene. Forskere frykter en økologisk katastrofe.

- Sitasjonen blir stadig verre. Med de nåværende strømmene, går noe av oljen til øyene. Samtidig har mye gått rett ut i det åpne havet, sier admiral Gonzalo Vega, direktør for Ecuadors marine, til CNN.

Fare for selen

Utslippet har allerede påvirket øyenes dyreliv. En sjøløve, pelikaner og flere andre fugler på øya skal ha blitt skadd. Men redningsmannskapene skal hittil ha reddet 12 seler og noen fugler. Ingen dyr er foreløpig meldt døde, melder www.telegraph.co.uk i dag.

- Strømningene tar oljen sørover, hvor de største sel-koloniene befinner seg, sier Rodolfo Rendon, Ecuadors miljøminister til www.telegraph.co.uk.

Uværet fortsetter

«Jessica» var på vei fra Guayaquil sørøst for Ecuador til øya San Cristobal da det gikk på grunn. Fredag ba landets myndigheter om internasjonal hjelp for å forhindre en økologisk katastrofe.

Oljen pipler sakte, men sikkert ut av havaristen. Det store skrekkscenariet er at skipet skal brekke i to. Været er i området er dårlig, og myndighetene har varslet at uværet fortsetter.

Galapagosøyene er hjem for de sjeldne kjempeskilpaddene. 90 prosent av krypdyrene, 46 prosent av insektene og halvparten av fuglene er arter som ikke fins andre steder enn på Galapagos.

TRUET:</B>Sel og sjøløver trues av oljen fra "Jessica"
<B>VASKES:</B>Pelikanene må vaskes for å fjerne dieselolje etter forliset
<B>SJEKKER:</B>Mannskaper fra den amerikanske kystvakten og lokale myndigheter inspiserer "Jessica".