Oljesøl truer norsk oppdrettsanlegg utenfor Spania

Oljesøl fra det havarerte tankskipet «Prestige» truer nå et norskeid oppdrettsanlegg for piggvar på vestkysten av Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det landbaserte anlegget eies av Stolt Sea Farm, og ligger rundt 200 kilometer unna havaristedet. Noe olje fra havaristen har alt nådd anlegget, men har ikke forårsaket skader, skriver Dagens Næringsliv.

- Hittil har vi klart å fjerne oljesølet med lenser, men kommer det store mengder olje er det ingenting vi kan gjøre, sier oppdrettsselskapets spanske direktør Pablo Garcia.

Stolt Sea Farm omsatte i fjor for 2,9 milliarder kroner, og av dette utgjorde piggvar-produksjon i Spania om lag 216 millioner kroner eller i underkant av 10 prosent.

Utslipp fra «Prestige» har alt griset til deler av den vakre kyststripen i Galicia i Nord-Spania. Dødsdømte fugler bakser med sammenklistrede vinger, fisk og fugl er skylt på land, og over 1.000 spanske fiskere er blitt midlertidig arbeidsløse.

Galicia er kjent for sit sitt rike sjøliv og skalldyr og fisk fra regionen er en stor eksportvare.

Miljøkatastrofe

Ifølge miljøvernere er katastrofen alt et faktum, ettersom det bare er et tidsspørsmål før de 70.000 tonnene med tung og svovelholdig fyringsolje lekker ut fra havaristen.

«Prestige» hadde dobbelt så mye olje om bord som «Exxon Valdez» som grunnstøtte i Alaska i 1989.

- En miljøbombe blir liggende på havets bunn. Vi har sagt fra at de må tømme vraket for olje før det går ned, slik at vi kan unngå en større miljøkatastrofe, sa Maria Jose Caballero i miljøvernorganisasjonen Greenpeaces spanske avdeling rett før skipet sank.

Brakk i to

Den 26 år gamle Bahamas-registrerte oljetankeren «Prestige», som kom i havsnød under en storm i Atlanteren onsdag i forrige uke, var på vei fra Latvia til Spania og Gibraltar.

Spania nektet skipet å gå til havn, og taubåter begynte arbeidet med å trekke det bort fra land og sørover.

Vind- og strømforholdene tirsdag tydet på at mesteparten av oljen ville drive i land i Galicia-regionen nordvest i Spania mot slutten av uken. Portugals miljøvernminister Isaltino Morais sa at portugiserne frykter en miljøkatastrofe også på sine strender.

Spanias statsminister Jose Maria Aznar sa at de ansvarlige for havariet skal få betale for opprenskningen av oljen.

(NTB)

SANK I GÅR:</B> Oljesøl fra «Prestige» truer nå et norskeid oppdrettsanlegg for piggvar på vestkysten av Spania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer