Oljespagaten

Åpen og modig er to av StatoilHydros nye kjerneverdier. På selskapets første dag ble begge verdier utfordret, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fødselsdagsfeiringen kunne ikke fått en dårligere start. Idet tekstmeldingen fra konsernsjef Helge Lund tikket inn mandag morgen til 17000 ansatte med gratulasjoner på StatoilHydros første dag, holdt styreleder Eivind Reiten en hastig innkalt pressekonferanse. Selskapet har satt i gang gransking av flere utbetalinger i tilknytning til Hydros engasjement i Libya. Det er mistanke om korrupsjon og Økokrim er varslet. Internrevisjonen i Statoil ble tipset om forholdet av en Hydro-ansatt så seint som i forrige uke, bare noen dager før den nye oljegiganten skulle ringes inn på børsen.

Før min tid, sa Reiten raskt om avtalen Hydro arvet fra gamle Saga, som ble slukt av Hydro i 2000. Ingen lik i lasten, sa Lund. Hydro skal til sammen ha utbetalt 6,85 millioner dollar for å komme seg ut av den suspekte avtalen. Senere ble det avdekket at Hydro mottok to større fakturaer fra en av operatørene i Libya; en ble betalt, mens den andre ble avvist fordi man mente den var i strid med Hydros etiske regelverk.

En kjedelig sak, høres det umiddelbart ut som. En kjedelig sak er en sak som ikke er helt bra i forhold til omdømme og timing, og som krever ansikter i alvorlige folder når den kommenteres, men som tross alt ikke er all verdens. En regnskapsmessig bagatell så uviktig at Reiten åpenbart ikke kan ha vært informert om den da han i forbindelse med korrupsjonssaken i Statoil ble spurt om Hydro hadde grunn til å sjekke sine internasjonale «konsulentutbetalinger». Nei, det så han ingen grunn til. Fire år senere skal man likevel gå gjennom samtlige avtaler og utbetalinger for å avdekke om det er flere ikke-lik i lasten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer