Oljestreik avverget

En halv time over midnatt tirsdag kom partene til enighet i oljeoppgjøret. Det blir dermed ingen streik blant norske oljearbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er meget godt fornøyd med forhandlingsresultatet, sier forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) til NTB.

Partene kom først til enighet klokken 00.30 tirsdag etter å ha sittet i forhandlinger hele mandagen.

God løsning

Det viktigste i forhandlingen var å bli enige om oljearbeidernes arbeidsrotasjon på sokkelen. Partene stridet blant annet om prinsippene for lønn under arbeid i friperiodene, etter at det i år er innført fire ekstra feriedager og en ny rotasjonsordning som reduserer de ansattes arbeidstid.

Den nye ordningen innebærer at oljearbeiderne jobber to uker på sokkelen og får fire uker fri. Ordningen skal være gjennomført innen 1. januar 2002.

Det var meklingsmannen Dag Nafstad som ledet partene fram til enighet.

Fornøyd

Forbundsleder Leif Sande i NOPEF var ikke den eneste som var fornøyd med resultatet. Også Terje Nustad i YS sier han er godt fornøyd med at de kom til enighet og at de fikk igjennom sitt hovedkrav om to uker på sokkelen og fire uker fri.

- Det er et gammelt krav som vi har forsøkt å få igjennom lenge, sier Nustad til NTB.

Jørgen Vatne i Norges Rederiforbund sier til NTB at avtalen er innenfor rammene på 5 prosents lønnsøkning, og finner dette akseptabelt.

- Vi er kommet til enighet og er fornøyd med at vi er kommet fram til en avtale, sier han.

Vatne påpeker også at forbundet er fornøyd med rotasjonsordningen og at man i tillegg ble enige om å utsette drøftingen av pensjonsspørsmål til en videre utredning av disse er foretatt.

Streik

Dersom partene ikke var blitt enige, ville nærmere 1.000 oljearbeidere ha gått til streik etter midnatt tirsdag.

Striden sto mellom Norges Rederiforbund, og LO-forbundet Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) samt YS-forbundene Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og De Samarbeidende Organisasjoner (DSO).

Meklingen gjaldt ansatte på flyttbare innretninger på sokkelen, og omfattet omtrent 5.000 ansatte.

(NTB)