Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeskatt

Oljetoppene til Støre: Ikke nok

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk klar beskjed fra oljetoppene i næringslivet da han ringte rundt i går: Resultatet er ikke godt nok. Nå kan det bli endringer i selskapsskatten.

NYE MØTER: Forhandlingene om oljeskatten fortsetter på Stortinget. Her er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sammen med Marit Arnstad (Sp) og Fremskrittpartiets leder Siv Jensen foran den såkalte statsrådssalen der samtalene foregår.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
NYE MØTER: Forhandlingene om oljeskatten fortsetter på Stortinget. Her er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sammen med Marit Arnstad (Sp) og Fremskrittpartiets leder Siv Jensen foran den såkalte statsrådssalen der samtalene foregår. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Da Frp-leder Siv Jensen toget ut av statsrådssalen torsdag ettermiddag, lå partiet an til å bryte forhandlingene om oljeskatten torsdag. Dagen etter var tonen en helt annen.

FORHANDLINGENE DRAR UT: Frp er tilbake ved forhandlingsbordet om oljeskatt, men Siv Jensen har klare krav for avtalen. Reporter/video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

- Det har rent mye vann i sjøen siden i går, sa Jensen til Dagbladet fredag morgen.

Det er særlig i spørsmålet om endringer i selskapsskatten for oljenæringen at det har vært en utvikling fra i går til i dag.

Fra flere kilder med kjennskap til forhandlingene får Dagbladet opplyst at regjeringen nå har innsett at Arbeiderpartiet kan være med og sikre flertall for disse endringene - som finansminister Jan Tore Sanner har advart mot.

Ringerunde

Etter at de parlamentariske lederne gikk fra hverandre ved 15-tida i går, satte Ap-leder Jonas Gahr Støre seg ned med telefonen. Han ringte selv til sine kontakter i fagbevegelsen og i industrien - etter det Dagbladet forstår også til gigantkonsernene Aker og Equinor.

Tilbakemeldingen var tydelig. Regjeringspartienes siste forslag er ikke godt nok.

- Jeg hadde behov for å teste at det vi jobber med i Stortinget kan treffe Arbeiderpartiets tre hovedkrav: At det utløser aktivitet og arbeid, skaffer inntekter til staten og korter veien til det grønne skiftet, sier Støre til Dagbladet.

- Vurderingen min i går var at vi ikke var i mål, tilføyer han.

- Vi har sett hva oljebransjen har krevd. Får selskapene nå i realiteten alt de ber om?

- Vi har vært opptatt av hvordan vi kan bidra til aktivitet og omstilling - uten subsidier. Bransjen har spilt inn krav og forventninger. Det er vanlig i det norske systemet. Men vi har også lagt på bordet en del nye ting, som handler om skjerpede miljøkrav, skjerpet tilsyn samt forsikringer om ringvirkninger og arbeidsplasser i Norge. Bevisbyrden vil ligge på selskapene, sier Støre.

Akers rolle

Dagbladet og Børsen har tidligere beskrevet hvordan Aker og oljeselskapene har jobbet for å få gjennomslag for midlertidige skatteregler som vil frigjøre midler til nye investeringer på sokkelen.

Som støttespillere for næringsinteressene har LO-organisasjonene Industri Energi og Fellesforbundet hatt en sentral rolle. Så seint som fredag formiddag var Industri Energis leder Frode Alfheim på Stortinget, der han blant annet førte samtaler med Støre.

- Vi har gitt Arbeiderpartiet og de øvrige partiene en klar tilbakemelding: Sluttresultatet må være godt nok til å realisere viktige prosjekter på sokkelen som gir nye arbeidsplasser, sier Alfheim.

Selskapsskatten

Der tilbakemeldingen fra fagbevegelsen tidlig i fasen har vært at investeringer i oljebransjen kan stimuleres ved å øke friinntekten eller sørge for full avskriving av selskapsskatten, er budskapet etter hvert blitt tydeligere, slik Dagbladet blir fortalt det.

I praksis vil bransjen nå kunne akseptere en noe lavere friinntekten enn dagens på 20 prosent, mot full uttelling når det gjelder direkte utgiftsføring av selskapsskatten.

- Hvis ikke det blir et godt nok resultat, så risikerer vi at titusener av arbeidsplasser forsvinner i hele verdikjeden. Det vil være dramatisk for familien som rammes og gi store ringvirkninger for mange lokalsamfunn, sier Alfheim i Industri Energi.

- Hva vil være et godt sluttresultat da?

- Fram til nå har jeg vært forsiktig med å kommentere dette i detalj, men signalene blir mer og mer tydelige fra selskapene: Full avskriving av selskapsskatten vil i større grad utløse penger til nye investeringer enn en økning av friinntekten. Det har vi gitt tydelig uttrykk for overfor alle vi snakker med, sier han.

Frykter følgeeffekter

Regjeringspartiene har vært kjølige til å innvilge oljebransjen en særskilt selskapsskatt. Argumentasjonen fra Finansdepartementet har gått ut på at skattesystemet bør være enhetlig og preget av mest mulig symmetri.

I tillegg er det en frykt for at andre bransjer og sektorer vil kunne fremme liknende krav.

- Det er en fare for uheldige smitteeffekter til andre næringer dersom petroleumsselskapenes avskrivningsregler i selskapsskatten gjøres lempeligere, skriver finansminister Jan Tore Sanner i et brev til Stortinget, som Aftenposten har omtalt.

Når Ap så lenge har strittet imot kravet fra Sp og Frp om å gjøre noe med selskapsskatten, skyldes dette ikke minst at partiet mener det er viktig å finne en bred og varig løsning med regjeringen, og særlig med Høyre. Dette fordi enten Høyre eller Arbeiderpartiet vil være del av enhver tenkelig norsk regjeringskoalisjon slik det ser ut nå.

Ap-uro

En del av dynamikken i forhandlingene har også vært knyttet til hva som vil skje dersom Sp og Frp skulle bryte. Ikke minst har det vært en viss uro i Arbeiderpartiet for dette.

Et slikt scenario vil nemlig gjøre Arbeiderpartiets valgkamp utfordrende på industristedene rundt om i landet og sette ny fart i kritikken fra LO-hold om at andre partier i større grad enn Ap evner å ivareta industriens og oljenæringens interesser.

Forhandlingene ble inntil i går ført i finanskomiteen, men er nå løftet til de parlamentariske lederne. Det skjedde etter at SV hadde brutt ut av forhandlingene. Rødt og MDG har i realiteten aldri deltatt i samtalene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!