Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeutslipp fra norskeid rigg kan pågå i to måneder

Boreriggen West Atlas lekker utenfor Australia.

OLJEFLEKK: Oljeutslippet fra den norskeide riggen West Atlas truer ikke kysten av Australia, ifølge myndighetene i landet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
OLJEFLEKK: Oljeutslippet fra den norskeide riggen West Atlas truer ikke kysten av Australia, ifølge myndighetene i landet. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje og gass fra den norskeide boreriggen West Atlas utenfor Australia kan fortsette å lekke ut i to måneder.

Et 15 kilometer langt og 30 meter bredt oljeflak befant seg søndag i Timorhavet, utenfor nordvestkysten av verdens minste kontinent.

Et fly fra den australske sjøredningstjenesten sprayet oljeflaket på Montana-feltet med kjemikalier.

Ifølge landets ressursminister Martin Ferguson er oljen nå i ferd med å bli brutt ned.

- Det utgjør ingen trussel mot den australske kysten. Det løser seg opp av seg selv, og sjøredningstjenesten vil også bidra til at dette skjer, sier han til fjernsynskanalen Network Ten.

Men opposisjonen mener regjeringen ikke tar oljeulykken alvorlig nok, og at oljesølet kan få alvorlige miljøkonsekvenser.

- Regjeringen må ikke ta lett på oljelekkasjen fra West Atlas. Vi må handle raskt, effektivt og umiddelbart, sier opposisjonens miljøtalsmann, Greg Hunt, til ABC News.

Arbeider med lekkasjen

Samtidig fortsetter olje og gas å sive ut fra oljebrønnen der boreriggen West Atlas opererer.

West Atlas er en oppjekkbar rigg som tilhører John Fredriksens selskap Seadrill.

Riggen er leid ut til det thailandske operatørselskapet PTTEP, og det er operatøren som har ansvaret for arbeidet med lekkasjen, opplyser Seadrill.

PTTEP planlegger nå å få en annen borerigg til området, bore et nytt hull i oljebrønnen der lekkasje har oppstått og pumpe inn slam, for slik å lette trykket og stanse lekkasjen.

- Planen har den største sjansen for suksess og medfører minst risiko, opplyser PTTEPs finanssjef Jose Martins, ifølge The Australian.

Problemet er at det er forventet å ta minst 20 dager før boreriggen er på plass og ytterligere opp til fire uker å bore.

En talsmann for PTTEP bekrefter overfor Reuters at det betyr at lekkasjen vil kunne fortsette i opptil to måneder.

Ikke oversikt

PTTEP har ikke oversikt over hvor store mengder gass og olje som nå lekker ut i havet.

- Vi jobber med en oljebrønn som er utenfor kontroll. Vi vet ikke hvor mye som lekker ut, men det er ikke saken. Saken er å forsøke å stanse det, sier Martins.

Selskapet forventer at regningen for opprydningsaksjonen kan komme på flere millioner dollar.

Bekymret

- Dette er et av de viktigste områdene på planeten for sjøliv, sier Gilly Llewelyn fra miljøorganisasjonen WWF.

Hun mener blant annet at tre utrydningstruede skilpaddearter kan ta skade av oljesølet.

Organisasjonen er kritisk til at det flere dager før oljesølet ble sprayet med kjemikalier, og krever at myndighetene øker beredskapen.

Årsaken usikker

Oljelekkasjen oppsto fredag, rundt 2,5 kilometer under havbunnen, og mannskapet på 69 ble evakuert med helikopter fra West Atlas.

Årsaken til lekkasjen er fortsatt ikke kjent, og det er derfor vanskelig å si om den norskeide riggen kan ha hatt svakheter, sa informasjonssjef Hilde Waaler i Seadrill til NTB lørdag.

- Dette er en ganske ny rigg som ble levert i slutten av 2007. Den er utstyrt for å kunne gjennomføre den type boringer som ble gjort her. Vi vil vurdere resultatet av de undersÃkelser som blir gjort, og forholde oss til dette, la hun til.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling