Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeutslipp i Glomma dreper fugler

Oljesøl i mange kilometer av elva. Borregaard Fabrikker i Sarpsborg har trolig skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et oljeutslipp som ble kjent søndag viser seg å være langt større enn først antatt.

I dag nådde olja fuglereservatet på Øra i Fredrikstad.

- Jeg talte 40 knoppsvaner og 20 sangsvaner i tillegg til endel måker og andre fugler som fløt i elva, fullstendig tilgriset av olje. Jeg gråter når jeg ser dette. Det er bare helt grusomt, sier Åge Sten Hansen i Fredrikstad ornitologiske forening til NRK Østfold.

Også havnekaptein Per K. Johansen Borg Havn IKS så de skadde fuglene gjennom ornitologens kikkert. Ifølge ham går forurensningen over lange strekningner i Glomma.

- Det er stort sett en tynn oljefilm på overflaten. Brannvesenet har lagt ut to lenser, men isen i elva gjør det vanskelig å gjøre noe med de fleste områdene. Vi skal prøve å legge ut absorberingslenser noen steder, sier havnekapteinen.

Fabrikken bekrefter

Borregaard fabrikker i Sarpsborg bekrefter overfor Dagbladet.no at en sprekk i et rør som brukes til påfylling av tungolje ved deres anlegg etter alt å dømme er årsaken.

- Vi er sannsynligvis kilden. Vi har nå lagt ut en lense ved brygga vår i elva, det er fremdeles en del som må samles opp. Så lenge dette fungerer vil det ikke komme ytterligere utslipp ut fra dette området, sier informasjonsleder Endre Steinbru.

Han bekrefter at politiet har tatt prøver ved fabrikken, og at bakgrunnen for lekkasjen trolig vil bli etterforsket.

- Det vil kanskje være naturlig, sier Steinbru.

Ifølge ham ble kilden til oljeutslippet trolig ikke oppdaget på grunn av mye is på elva. Oljen har trolig beveget seg under.

Fugler på feil sted

Utslippet blir betegnet som alvorlig, fordi det har lekket olje i Glomma i flere dager uten at det ble begrenset i særlig grad.

De mange fuglene som er skadet av oljen oppholdt seg i et annet område av utløpet til elva enn de pleier, fordi mye av vannet er fryst igjen. Det aktuelle stedet har ikke vært skjermet av lenser siden utslippet først ble oppdaget søndag.

Politiet skal nå på befaring sammen med fagfolk for å vurdere ytterligere tiltak

<B>OLJEUTSLIPP UNDER ISEN:</B> En sprekk i et rør ved brygga til Borregaard fabrikker har trolig sørget for at større mengder tungolje har lekket ut i Glomma og blant annet drept sjøfugl ved Fredrikstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!