Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeutslipp i Mexicogolfen kan bli tidoblet

Viser en hemmelig rapport fra den amerikanske kystvakten.

GREIDE IKKE Å STOPPE OLJESØLET: Allerede forrige uke ble det utplassert oljelenser rundt utslippsstedet. Nå viser det seg at oljeoppsamlingsutstyret ikke greier å fange opp all oljen og mye av mye av denne når land.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
GREIDE IKKE Å STOPPE OLJESØLET: Allerede forrige uke ble det utplassert oljelenser rundt utslippsstedet. Nå viser det seg at oljeoppsamlingsutstyret ikke greier å fange opp all oljen og mye av mye av denne når land. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den amerikanske kystvakten frykter at oljemengden som spruter ut i Mexicogolfen kan tidobles til 50 000 fat olje i døgnet, ifølge en rapport, melder NTB.

Avisen Mobile Press-Register i Alabama siterer en konfidensiell rapport utarbeidet av USAs nasjonale hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA).


Enormt omfang

Rapporten sier at det allerede er funnet ytterligere to hull i stigerøret fra oljebrønnen lekkasjen kommer fra.

- Hvis stigerøret bryter ytterligere sammen, kan oljestrømmen bli ukontrollerbar og føre til en utslippsmengde en størrelse høyere enn det man tidligere har antatt, siterer avisen fra rapporten.

«En størrelse høyere» betyr at noe er ti ganger større.

Det vil si at utslippet som nå er blitt antatt å være på rundt 5 000 fat (955 000 liter) olje i døgnet , kan få et voldsomt omfang på 50 000 fat i døgnet.

En talsmann for NOAA bekrefter rapporten overfor avisen, men vil ikke kommentere innholdet ytterligere.

- Jeg lar dokumentet dere har snakke for seg selv, sier talsmann Scott Smullen. 


Oljerigg sankPlattformen Deepwater Horizon sank forrige torsdag etter å ha stått i full fyr i to døgn etter en eksplosjon.

17 arbeidere ble skadd i ulykken, og 11 er bekreftet omkommet.

Årsaken til hva som utløste eksplosjonen er foreløpig ikke kjent.

Det to mil store oljeflaket traff i går kysten av Louisiana.

UnntakstilstandDeltstatene Louisiana, Alabama, Mississippi og Florida har alle erklært unntakstilstand på grunn av oljeutslippet.

Hele nasjonalgarden i Louisiana på 6 000 mann er utkommandert til å forsøke å rydde opp i oljesølet.

SANK TIL BUNNS: Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank torsdag forrige uke. Foto: REUTERS/SCANPIX
SANK TIL BUNNS: Brannmannskaper forsøkte lenge å slukke flammene på oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Men brannen tok ikke slutt før plattformen sank torsdag forrige uke. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Også de innsatte i Louisiana fengsler blir kommandert til kysten.

Sørstatene vært maksimalt uheldige med vindstyrken og vindretningen som går rett mot land.

I natt har pålandsvinden vært så kraftig at oljen enten har skyldt over oljelensene - eller lensene har røket i biter og havnet på land.

Bølgene har vært så kraftige at det heller ikke har vært mulig å sette fyr på oljen, slik det var opprinnelig planlagt.

- UmuligEieren av oljeriggen, British Petroleum, hevdet så sent som i fjor at utvinningen med Deepwater Horizon ikke skulle representere noen fare for miljøet eller omgivelsene rundt.

I en 52 siders rapport til det amerikanske oljedirektoratet konkluderer BP med at det er «usannsynlig, i praksis umulig» at det kan bli noe råoljesøl som kan lage noe større miljøproblem.

Ett av argumentene er at boringen skjer «hele» 80 kilometer fra kysten. 

Derfor har heller ikke BP bygd opp en oljevernberedskap som er i nærheten av å stoppe oljemengdene som er i drift nå.

Tar på seg ansvaretPresident Barack Obama har inntil videre stanset all videre planlegging av olje- og gassprosjekter i amerikansk farvann.

Obama har også bedt BP om å ta større ansvar for det som skjer.

- Vi tar fullt ansvar for oljesølet. Vi skal renske opp og betale erstatning til de som kan presentere legitime krav, sier BP-sjefen Tony Hayward til nyhetsbyrået Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!