Oljeutslippet i Mexicogolfen er størst i verdenshistorien

780 millioner liter olje har lekket ut, ifølge amerikanske myndigheter. Det gjør utslippet til tidenes største, ifølge forskere.

VERST I VERDEN: BP og amerikanske myndigheter anslår at 4,9 millioner fat olje, eller 780 millioner liter, har lekket ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen siden april. Forskere sier utslippet er det største i historien. Her brennes olje fra utslippet av havoverflaten. FOTO: EPA/KATE DAVISON / GREENPEACE
VERST I VERDEN: BP og amerikanske myndigheter anslår at 4,9 millioner fat olje, eller 780 millioner liter, har lekket ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogolfen siden april. Forskere sier utslippet er det største i historien. Her brennes olje fra utslippet av havoverflaten. FOTO: EPA/KATE DAVISON / GREENPEACEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 4,9 millioner fat, eller 780 millioner liter olje har ifølge amerikanske myndigheter lekket ut under oljeutslippet i Mexicogolfen. Det gjør utslippet til tidenes største, ifølge forskere.

- Vi har aldri før sett et utslipp av denne størrelsen på havets dyp, sier professor i oseanografi ved det statlige universitetet i Florida Ian R. MacDonald til New York Times.

Større enn Ixtoc Inntil amerikanske myndigheter mandag ga det mest presise anslaget for BP-utslippets størrelse så langt, var utslippet i Campeche-bukta fra den mexicanske riggen Ixtoc i 1979 regnet som tidenes største.

Men Deepwater Horizon-katastrofen overgår dette utslippet med god margin. Under Ixtoc ble det lekket ut 3,3 millioner fat - mens utslippet som startet i Mexicogolfen i april i år er på nesten 5 millioner fat.

Frykter ettervirkninger Av den totale mengden regner BP og myndighetene i USA med at nær en seksdel er samlet opp gjennom opprydningsarbeidet. Dette utgjør cirka 800.000 fat, eller nesten 130 millioner liter.

Allikevel gjenstår over fire millioner fat som har blitt spydd ut i havet.

- Disse tingene får etterreaksjoner i økosystemet, sier MacDonald.

- Jeg tror vi kommer til å høre den økologiske gjenklangen etter dette utslippet resten av min levetid, mener professoren.

Utsetter plomberingen Mandag kveld varslet BP at de nok en gang utsatte operasjonen som etter planen skal plombere oljebrønnen for godt. Årsaken til utsettelsen er at selskapet venter på resultatene av en viktig test av utstyret som skal benyttes i den såkalte static kill-prosessen.

Ifølge energiselskapet vil arbeidet tidligst komme i gang tirsdag lokal tid.

Prosessen med å plombere brønnen for godt skjer i to trinn. Først pumpes det gjørme og sement direkte inn i brønnen. Fire til sju dager skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra, gjennom den dype avlastingsbrønnen som er boret ned til hovedbrønnen. To slike brønner er boret, i tilfelle den første ikke skulle treffe.

- Ingen endelig seier Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være avstengt for godt.

Den pensjonerte kystvakt admiralen som leder de amerikanske myndighetenes håndtering av oljeutslippet, advarer imidlertid imot å framstille «static kill» som en seier over den lekkende brønnen.

- Jeg tror ikke vi skal se på dette som slutten, før vi faktisk har boret ferdig avlastingsbrønnene, sier admiral Thad Allen.

Det gjenstår fortsatt omkring 30 meter med borearbeid før brønnene er ferdige. (NTB)