- Oljeutslippet var langt større

Mener Miljøvernforbundet. Hevder StatoilHydro oppgir for lave tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernforbundet mener oljeutslippet fra Statfjord A-plattformen trolig var langt høyere enn StatoilHydro vil innrømme.

- Utslippet kan være så stort som mellom 6.-8.000 tonn, sier Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet.

Han viser til innsideinformasjon Miljøvernforbundet har fått, og til beregninger som er gjort på hvor mye og hvor raskt en shuttletanker kan laste olje fra en plattform som Statfjord A.

Miljøvernforbundet mener også det er stor sannsynlighet for at utpumpingen av olje foregikk over lengre tid enn de 45 minuttene som StatoilHydro har oppgitt.

- Faren for at StatoilHydro forsøker å minimere alvoret og tall i saken er overhengende, sier fagansvarlig for olje i Miljøvernforbundet, Jan-Hugo Holten.

Miljøvernforbundet har anmeldt StatoilHydro for utslippet, og opplyser at de nå vil sende over et tillegg til anmeldelsen, hvor de krever at politiet tar beslag i loggen fra lastingen av Navion Britannica.

Kommunikasjonssjef Ola Morten Aanestad i StatoilHydro tilbakeviser anklagene fra Miljøvernforbundet.

- Vi vet nøyaktig hvor mye olje som har gått ut fra plattformen, og hvor mye olje som kom til skipet. At utslippet var på rundt 4.000 tonn står vi fast ved, sier Aanestad til NTB.

NORGESHISTORIENS NEST STØRSTE UTSLIPP:
Statfjord A - plattformen i Nordsjøen fotografert fra KV Ålesund etter oljeutslippet onsdag formiddag. Foto: KV ÅLESUND / SCANPIX
NORGESHISTORIENS NEST STØRSTE UTSLIPP: Statfjord A - plattformen i Nordsjøen fotografert fra KV Ålesund etter oljeutslippet onsdag formiddag. Foto: KV ÅLESUND / SCANPIX Vis mer

Han avviser også at utslippet foregikk over lengre tid enn 45 minutter.

(©NTB)