Oljevern for lav bølgehøyde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljesølet etter lasteskipet M/S Server ser ut til å bli mindre enn fryktet. Stormen som gjorde at skipet grunnstøtte og brakk i to fredag kveld, økte i styrke natt til søndag. Det bidro til en raskere naturlig nedbryting av oljen. Ifølge Kystverkets egen hjemmeside har dette også ført til mindre spredning av oljen og mindre oljesøl langs strendene. Naturkreftene som forårsaket forliset og utslippene har paradoksalt nok også bidratt til å redusere skade-omfanget.

På denne bakgrunn ligger alt til rette for at vi enda en gang vil oppleve at debatten om norsk oljevernberedskap stilner straks stormen har lagt seg og fjernsynet har avsluttet sine ekstrasendinger. Men dramatikken utenfor Fedje etterlater seg mange spørsmål: Hvorfor ble ikke den påstått gode oljevernberedskapen ved Mongstad iverksatt raskere? Hva slags oljevernberedskap er det vi har når redningsarbeidet må utføres på dugnad med bøtter og spader straks bølgene er høyere enn tre meter? Hvorfor ble ikke den spesial-kontruerte og visstnok super-effektive oljeoppsamleren «Slurpen» satt i inn i oppryddingsarbeidet tidligere?

En beredskapsdirektør i Kystverket har besvart alle spørsmålene med at været har vært for dårlig og bølgene for høye. I så fall er forutsetningen for en vellykket oljevernaksjon langs vår værharde kyst, at bølgehøyden ikke overstiger tre meter. Lenser som tåler sju meters bølger kan visstnok bare brukes i åpen sjø og ikke mellom holmer og skjær.

Ifølge kyndige kommentatorer har Vestlandet kanskje verdens beste oljevernberedskap. Likevel klarte man ikke å hindre at bunkersoljen fra M/S «Server» griset til strender og fugler. I nord, hvor trafikken av oljetankere bare øker, hvor det skal bores etter olje bare 40 km fra land, og hvor bølgene blir enda høyere, er beredskapen langt dårligere. Forvaltningsplanen for Barensthavet er ikke blitt fulgt opp med satsing på oljevern. Ifølge Bellona er målet for norsk oljevernpolitikk å finne ut hvor lite oljevernberedskap det går an å klare seg med. Mye tyder på at det er en treffende analyse.