Oljeverndepotet på Fedje åpner igjen

Regjeringen svingte seg rundt etter «Server»-forliset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag, en måned etter «Server»-forliset, kunngjorde regjeringen at det nedlagte oljeverndepotet på Fedje skal gjenåpnes.

Depotet ble nedlagt i 2005, etter at Bondevik II-regjeringen bestemte at det skulle flyttes til til Florø i Sogn og Fjordane, fordi behovet for et slikt depot ble ansett å være større der.

Massivt krav

Nå, etter at olje fra «Server»-vraket griset til strendene på Fedje og utløste et massivt krav om gjenåpning, svinger altså regjeringen seg rundt og gjenåpner Fedje-depotet, som skal eksistere side om side med Florø-anlegget.

- Denne regjeringen mener det også er et behov for et oljeverndepot på Fedje. Det er en betydelig skipstrafikk i Nord-Hordaland, både i form av tankskipstrafikk til Mongstad og Sture og i form av lokaltrafikk og ordinær kysttrafikk. Fedje ligger sentralt plassert i forhold til denne trafikken, sier konstituert fiskeri- og kystminister Dag Terje Andersen nøkternt i en pressemelding.

Gjenopprettingen av depotet skal innebære en «betydelig» styrking av oljevernutstyret samt gjenoppretting av et opplært personell som kan bruke utstyret.

- Glade

- Vi er veldig glade for at regjeringen nå har tatt poenget og gjenåpner Fedje-depotet, dette er i tråd med kravene etter «Server»-forliset. Nå håper vi bare at gjenåpningen ikke går på bekostning av noen av de andre anleggene, sier Marius Holm, nestleder i Bellona, til Dagbladet.no.

KATASTROFE: Det er, etter alt å dømme, «Server»-forliset som har fått fart på regjeringens beslutning om å gjenåpne oljeverndepotet på Fedje. Foto: SCANPIX
KATASTROFE: Det er, etter alt å dømme, «Server»-forliset som har fått fart på regjeringens beslutning om å gjenåpne oljeverndepotet på Fedje. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi håper at regjeringen også har tenkt å bevilge mer penger til alle depotene langs kysten; det er et stort oppgraderingsbehov, sier Holm.

FRIVILLIGE: Opprydningsarbeidet etter «Server»-forliset kom seint i gang, ikke minst fordi Fedje ble fratatt oljeverndepotet i 2005. Her er frivillige fra World Wildlife Fund (WWF) i sving på strendene i øykommunen.