Oljevernet må bli bedre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lasteskipet «Full City», som har grunnstøtt og lekker olje utenfor Langesund i Telemark, kan ifølge miljøvernorganisasjonene gjøre mye mer skade enn «Server»-ulykken utenfor Fedje i Hordaland i 2007. Ved «Server»-ulykken var det snakk om 300 tonn tungolje. Utenfor Langesund er det snakk om tre ganger så mye, og i går startet arbeidet med å nødlosse oljen som fremdeles befinner seg i havaristen. Foreløpig er det lekket ut 200 tonn tungolje. Den har tilgriset kystlinja i Vestfold og Telemark som har over 80 reservatområder for sjøfugl. Skipet hadde 1100 tonn tungolje da det grunnstøtte.

Hvor stor katastrofen blir, vet vi ennå ikke. Store utslipp har nådd utsida av Jomfruland hvor det er flere sårbare sjøfuglbestander. Ulykken viser at det er påtrengende behov for ressurser til å øke oljevernet. Det samme er behovet for økte bevilgninger for å få på plass en statlig slepebåtberedskap i Sør-Norge. Kystverket anbefalte regjeringen allerede i 2006 å sette av midler til dette. Med klimaendringer følger mer ekstremvær som igjen vil kreve bedre beredskap.

Akkurat nå står kampen om å redde flest mulig sjøfugl i det som kan vise seg å være det verste oljeutslippet langs norskekysten noensinne. Vi håper miljøvernminister Erik Solheim får gjennomslag for å fase ut tungolje som drivstoff langs hele kysten innen 2015, og vi mener erfaringen fra havariet utenfor Langesund nå må sette fart i utbygging av oljeberedskapen. Stormen i Sør-Norge natt til fredag er ingen ting å regne sammenliknet med stormene lengre nord. Og et liknende oljeutslipp utenfor Lofoten og Vesterålen vil være et skrekkscenario.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer