«Ølkongen» taus om monarkiet

TROMSØ (Dagbladet): Jens Stoltenberg avslo i går å delta i monarkidebatten. I stedet gikk han på pub og drakk øl med Tromsøs ordfører, «røde» Herman Kristoffersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet presenterte i går en MMI-måling som viser at bare 59 prosent av det norske folk støtter monarkiet. Se og Hør skriver at 51 prosent vil ha folkeavstemning i år 2005.

- Hvordan vil du kommentere saken?

- Jeg registrerer den pågående, og viktige, offentlige debatten. Regjeringen har ingen planer om å foreslå noen endring av styreskikk og statsform. Vi ser heller ikke noe behov for å ha folkeavstemning i dag.

- Føler du monarkiet er på vikende front?

- Det skaper bare usikkerhet dersom jeg som regjeringsleder deltar i et vanlig debattforum.

- Er det forskjell på å debattere folkeavstemning om monarkiet, og å debattere folkeavstemning om EU-medlemskap?

- Jeg diskuterer ikke EU heller, jeg.

- Du gjorde det på pressekonferansen nettopp?

- Nå vil jeg ikke snakke mer om monarkiet. Jeg har sagt det jeg har å si.

- Spørsmålet har åpenbart stor betydning for folk i Norge?

- Nettopp av den grunn vil jeg ikke si noe mer.

Tødde opp

Men om statsministeren var knapp om monarkiet, så var han ledigere på stappfulle og populære Skarven i går kveld. Der fikk Stoltenberg føle at klengenavnet Nordens Paris er ganske treffende på Tromsø. Statsministeren tødde opp etter en lang dag. Han slurpet øl, løsnet på slipset, tenkte seg om - og dro like godt hele slipset av.

Hvorvidt han diskuterte kongehuset over ølglasset med «Røde Herman», den gamle marxist-leninisten som nå regjerer for Ap i Tromsøs rådhus, vites ikke...

Tidligere på dagen spiste Jens matpakkelunsj med studenter. Så fikk han noen mildt sagt ramsalte meldinger fra sykehusdirektør Knut E. Schrøder. Til slutt drakk han altså øl med ordføreren, og pratet med godtfolk langsved bordene. Sånn er det i Tromsø og Nord-Norge.

SKÅL: Jens Stoltenberg løsnet på slipset i Tromsø i går. Bynes ordfører, «røde» Herman Kristoffersen (t.v.) var vertskap.