- Ølkrigen ble spikeren i kista

Tre av åtte 50-kroners puber i Kristiansand har stengt dørene. Her er regnestykket.

SNUBLET I ØLKRIGEN: Tre utesteder i Kristiansand har måttet stenge dørene før den gyldne sommeresesongen. Ingen andre norske byer har samme 50-kroners-krig for halvliteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet.
SNUBLET I ØLKRIGEN: Tre utesteder i Kristiansand har måttet stenge dørene før den gyldne sommeresesongen. Ingen andre norske byer har samme 50-kroners-krig for halvliteren. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen/Dagbladet.Vis mer

Dramatisk rapport fra skyttergravene i ølkrigen i Kristiansand: nå har tre av de åtte pubene og kafeene som satte ned ølprisen til 50 kroner halvliteren stengt dørene og/eller begjært seg konkurs.

Sist ned i knestående med tørre ølkraner og låst dør, er det tradisjonsrike og brune vannhullet Møllepuben nå tirsdag.

Det er ikke mer enn tre måneders tid siden, ved påsketider, at det første skremmeskuddet kom i ølkrigen som ingen andre norske byer har.

Da satte det første serveringsstedet, Kombinat, ned ølprisen til 50 kroner uka rundt. For en snau måned siden var antallet 50-kroners-puber økt til åtte. Ett av stedene gikk sågar ned til 49.

Og nå, mens halvliteren koster opp mot 100 på brygga i turisthovedstaden i sør, har allerede raseringen av billigstedene skutt fart.

- Sommeren kunne ikke redde

- Ølkrigen ble spikeren i kista for Møllepuben. Jeg kan huske stedet i bybildet fra 1980-90-årene. Selv om vi økte prisen fra 50 til 59 kroner for ei uke siden og vi hadde fullt med gjester inne og ute sist helg, skjønte vi at sommeren ikke ville rette opp tallene da vi fikk regnskapet for mai måned. Derfor gikk driftsselskapet Jolund AS til skifteretten for ikke å drive på andres regning, sier Jan-Arne Pettersen til Dagbladet.

Pettersen (48), som har jobbet i serveringsbransjen hele sitt yrkesliv, er styreleder i Jolund. Han er restaurantsjef i Color Line som hovedyrke, og har ledet driftsselskapet til Møllepuben ved siden av.

Fra 89 til 50

Før ølkrigen tok Møllepuben drøye 70 kroner for halvliteren på dagtid og 89 kroner på kvelder med innleid musikk og dørvakter.

- Hvordan ser regnestykket med 50 kroner pr. halvliter ?

- Det blir ikke mange kronene igjen, hvis noen, for husleie og arbeidskraft er betalt. Av disse 50 kronene skal staten også ha sin moms. Jeg har ikke de satsene foran meg.

- Men pilsen koster mellom 30 og 35 kroner i innkjøp pr. halvliter. Da er jeg ikke hundre prosent sikker på om statsavgifter kommer i tillegg. Jeg har ikke regnskapet her.

Dagbladet har sjekket momsen, eller alkoholavgiften, for 2019.

Ifølge nettstedet smartepenger.no skal serveringsstedene betale 11,20 kroner pr. halvliter pils fra tappekranene til staten.

50 kroner halvliteren fra pubgjesten blir altså 11,20 til staten og 38,80 kroner til serveringsstedet.

Allerede 29. april måtte etablerte Frk. Larsen stenge dørene. Sterk konkurranse og stupende omsetning var forklaringen overfor Fædrelandsvennen.

5. juni måtte Tolv Bord stenge. Ølkrigen var den entydige forklaringen til samme avis.

- Overetablering

- Hvorfor er det en slik unik tilstand i Kristiansand ?

- Hovedgrunnen er nok overetablering av serveringssteder her i byen. En kar i bransjen fortyalte meg at det bare er 10 flere serveringsbevillinger i Bergen enn Kristiansand på tross av forskjellen i innbyggertall ( 282 000 i hele Bergen kommune mot 86 000 i Kristiansand kommune). Det tallet har jeg ikke sjekket, men det er iallefall kafeer og brune puber med publikum på dagtid det går utover nå.

- Det er klart at mange gleder seg over 50 for øl og 100 for mat. Så får vi se hva status blir etter sommeren, oppsummerer restaurantsjef og tidligere pubdriver Jan-Arne Pettersen.