Olmert: -Kommer ingen store gjennombrudd

Israels statsminister har få forventninger før toppmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert senker forventningene til dagens toppmøte i Egypt, der han blant annet skal møte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Toppmøtet i Egypt skal hjelpe Abbas i hans kamp mot Hamas, men det vil ikke bli noe stort gjennombrudd for forholdet mellom Israel og Palestina.

- Ikke vent utålmodig i dag på resultatene, som om dere kan se oss signere en fredsavtale i dag. Det vil ta tid, sier Olmert ifølge nyhetsbyrået AP.

Olmerts kommentarer i dag kommer en dag etter Israel ble enige om å utlevere skattepenger som de har holdt tilbake fra den palestinske regjeringen siden Hamas vant valget i 2006.

Det er den egyptiske presidenten Hosni Mubarak som har invitert Olmert, Abbas og Jordans Kong Abdullah til Sharm el-Sheik for å vise støtte til den palestinske presidenten, etter den siste tidas harde kamper mellom Hamas og Fatah.

Selv om statsminister Olmert ikke tror på noen raske løsninger i ettermiddagens møte, mener han at møtet er betydningsfullt fordi hele den arabiske verden vil se ledere som er innstilte på fred, og ikke terror.

I går uttalte den avsatte Hamas-statsministeren Ismail Haniyeh seg svært kritisk til toppmøtet, og hevdet i en tale på Gaza at håpene foran møtet kun er illusjoner. Men Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit uttrykte håp om at møtet kan bringe Israel og Palestina nærmere hverandre, og uttalte at møtet kan gjenoppbygge tilliten slik at veien er åpen for å få i gang forhandlinger.

SENKER FORVENTNINGER: Israels statsminister Ehud Olmert advarer mandag mot å ha for høye forventninger før toppmøtet der også palestinske, egyptiske og jordanske ledere deltar. Foto: Sebastian Scheiner/AP/SCANPIX
SENKER FORVENTNINGER: Israels statsminister Ehud Olmert advarer mandag mot å ha for høye forventninger før toppmøtet der også palestinske, egyptiske og jordanske ledere deltar. Foto: Sebastian Scheiner/AP/SCANPIX Vis mer