Olmert går av som statsminister

På grunn av korrupsjonsanklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels statsminister Ehud Olmert har kunngjort at han om to måneder går av. Kunngjøringen kom på en kjapt varslet pressekonferanse i Jerusalem klokka 19 norsk tid, melder den israelske avisa Ha\'aretz\' nettutgave.

- Jeg har bestemt meg for ikke å stille i Kadimas primærvalg, jeg akter heller ikke å gripe inn i valgene. Når en ny partiformann er på plass, vil jeg tre tilbake som statsminister for at partiet skal kunne sette sammen en ny regjering raskt og effektivt, sa Olmert på pressekonferansen.

Olmerts framtid i israelsk politikk har den siste tida vært uklar på grunn av korrupsjonsanklager med påfølgende etterforskning, og ifølge statsministeren er beslutningen om å gå av en følge av dette - selv om han hardnakket hevder sin uskyld.

Ledervalg

Kunngjøringen kommer bare én dag etter at partiet hans, sentrumsorienterte Kadima, annonserte en avstemning om lederskifte 17. september.

De alvorligste anklagene mot statministeren går på at han skal ha mottatt bestikkelser fra en amerikansk forretningsmann, samt at han skal ha levert doble reiseregninger i tida da han var handelsminister og Jerusalems borgermester.

Olmert innledet den dramatiske kunngjøringen med å påpeke at tross anklagene har han «forbedret forholdene i Israel», han framhevet også sin urokkelige tro på at fred er landets viktigste anliggende.

Han la til:

FERDIG: Ehud Olmert er etter alt å dømme ferdig i politikken i og med at han ikke tar gjenvalg innad i partiet Kadima. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/SCANPIX
FERDIG: Ehud Olmert er etter alt å dømme ferdig i politikken i og med at han ikke tar gjenvalg innad i partiet Kadima. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg er stolt over å være statsminister i et land som etterforsker sine statsministrer; statsministeren er ikke hevet over loven, men er samtidig på ingen måte under den.

Sharons arvtaker

63-årige Olmert har sittet som statsminister siden 2006; først som stedfortreder etter Ariel Sharons slag, deretter med ny regjering etter valgseieren for Kadima samme år.

I mange år satt han som medlem av nasjonalforsamlingen Knesset for Likud-partiet, før han sluttet seg til det nye Sharon-stiftede Kadima kort tid før statsministerens slag.

Olmerts rådgivere har delt seg i to leirer etter korrupsjonsanklagene - de som mener han bare bør gå av hvis han blir funnet skyldig, og de som mener han burde trekke seg fra primærvalgene og gå ut av politikken med et snev av ære. Sistnevnte leir har tilsynelatende vunnet.

Olmert går av som statsminister