Olmert har fått prostatakreft

Men Israels statsminister sier han fortsetter i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Olmert bekrefter at han har prostatakreft, men sykdommen ble oppdaget tidlig og vil ikke få betydning for hans virke som statsminister.

Det vil ikke være nødvendig med strålebehandling, og legene understreker at han har «gode sjanser» for å bli helt frisk. Men Olmert opplyste på sin pressekonferanse mandag at det vil være nødvendig med en mindre operasjon.

Olmert (62) overtok som statsminister i mars i fjor etter Ariel Sharon som måtte trekke seg etter et alvorlig hjerneslag. Men det siste året har Olmerts oppslutning blant velgerne ligget på et lavmål.
Fortsetter som før
- Jeg vil ikke ha noe problem med å fortsette som statsminister fram til behandlingen, og jeg gjenopptar mine plikter etter noen timers avbrekk. Legene sier jeg har alle muligheter til å bli frisk, sa Olmert på pressekonferansen.

En av hans leger, Shlomo Segev, understreker at det ble foretatt en vevsprøve 19. oktober og en uke senere var resultatet klart. En annen lege, Yaacov Ramon, sier at prostatakjertelen har vokst, men det er ikke nødvendig med noen strakstiltak.

Ifølge Ramon kan Olmert vente flere måneder med behandlingen, og den beskjedne økningen av prostatakjertelen utgjør ingen direkte helsefare for statsministeren.


Dårlig tidspunkt
Kunngjøringen om prostatakreft kommer meget ubeleilig for Olmert, som er travelt opptatt med forberedelsene til Midtøsten-konferansen som USA skal arrangere i Annapolis i Maryland om vel en måned.

President George W. Bush har satt som krav at Israel og palestinerne klarer å finne fram til en felles erklæring som kan danne grunnlag for drøftelsene om opprettelse av en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza.

Bush har i flere år vært tilhenger av en «tostatsløsning» med Israel og en palestinsk stat side om side og i fred med hverandre. Nå satser Bush på at en løsning i Midtøsten kan gi en etterlengtet utenrikspolitisk seier.

Det vil i så fall bidra til å pynte noe på hans frynsete ettermæle når han om knappe 15 måneder forlater Det hvite hus.


(©NTB)

UBELEILIG: Ehud Olmert sier sykdommen ikke vil få betydning for hans virke som Israels statsmininster. Men sykdommen kommer ubeleilig for Olmert, som er travelt opptatt med forberedelsene til Midtøsten-konferansen om en måned. AFP PHOTO/MOSHE MILNER/Government Press Office
UBELEILIG: Ehud Olmert sier sykdommen ikke vil få betydning for hans virke som Israels statsmininster. Men sykdommen kommer ubeleilig for Olmert, som er travelt opptatt med forberedelsene til Midtøsten-konferansen om en måned. AFP PHOTO/MOSHE MILNER/Government Press Office Vis mer