Olmert ringte Bush for å stoppe Condoleezza Rice

- Hun ble stilt i forlegenhet, skryter den israelske statsministeren.

INTENSE FORHANDLINGER:  Det foregikk en intens tautrekking mellom vestlige og arabiske ledere før FNs sikkerhetsråd kom fram til en resolusjon. USAs utenriksminster Condoleezza Rice var med å utarbeide forslaget, men avsto fra avstemningen. Her er hun i samtale med sine franske og libanesiske kolleger, henholdsvis Bernard Kouchner (t.v.) og Fawzi Salloukh (t.h.). Foto: AP Photo/UN Photo, Evan Schneider/Scanpix
INTENSE FORHANDLINGER: Det foregikk en intens tautrekking mellom vestlige og arabiske ledere før FNs sikkerhetsråd kom fram til en resolusjon. USAs utenriksminster Condoleezza Rice var med å utarbeide forslaget, men avsto fra avstemningen. Her er hun i samtale med sine franske og libanesiske kolleger, henholdsvis Bernard Kouchner (t.v.) og Fawzi Salloukh (t.h.). Foto: AP Photo/UN Photo, Evan Schneider/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På fredag kom FNs sikkerhetsråd endelig fram til en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen. 14 land stemte for resolusjonen som krever øyeblikkelig stans i kampene.  

USA avsto fra å stemme. Det skyldtes en telefon fra Israels statsminister Ehud Olmert til president Bush, skal vi tro Olmert selv.

I en tale i den israelske byen Ashkelon på mandag fortalt han om hvordan Bush ga utenriksminister Condoleezza Rice ordre om å avstå fra avstemningen, melder Jerusalem Post.

 
Forlangte Bush på tråden
- Jeg sa: Få president Bush til telefonen. Da de sa han var midt i en tale i Philadelphia, sa jeg: Det gir jeg blaffen i. Jeg må snakke med ham nå. Han avbrøt talen og snakket med meg, sa Olmert fra talerstolen.

Han gjorde det klart overfor Bush at USA ikke burde stemme for resolusjonen. Deretter ringte presidenten angivelig til utenriksministeren og ba henne ikke stemme for den.

- Hun ble stilt i forlegenhet. En resolusjon hun forberedte og la til rette for, og til slutt stemte hun ikke for den, sa Olmert.

Avviser versjonen

En talsmann for Bush-administrasjonen avviste Olmerts versjon overfor nyhetsbyrået AP.

- Den israelske regjeringen bestemmer ikke USAs politikk, sier vedkommende som vil være anonym av diplomatiske hensyn.

FN-resolusjonen

• Krever en umiddelbar, varig og overholdt våpenhvile som skal lede til full israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen.

• Krever full og uhindret distribusjon av humanitær hjelp, inkludert mat, drivstoff og medisiner til Gazastripen.

• Støtter åpning av humanitære korridorer og andre tiltak for å få levert nødhjelp til Gazastripen.

• Ber FNs medlemsland støtte den internasjonale innsatsen for å lette den humanitære og økonomiske situasjonen på Gazastripen.

• Fordømmer alle former for vold og fiendtligheter rettet mot sivile, så vel som terrorhandlinger.

• Ber medlemslandene bidra til en varig våpenhvile på Gazastripen ved blant annet å intensivere arbeidet med å hindre tilførselen av våpen og ammunisjon, så vel som å sørge for at grenseovergangene blir gjenåpnet.

• Oppmuntrer til intern forsoning blant palestinerne.

• Ber partene og det internasjonale samfunnet om å arbeide for en omfattende fredsavtale basert på visjonen om en region med to demokratiske stater, Israel og Palestina, som sammen lever side om side i fred med sikre og anerkjente grenser.

(NTB)

Palestinernes utenriksministeren Riad Malki var likefullt overrasket over at USA avsto, skriver NTB.

- Vi ble fortalt at USA ville stemme for resolusjonen, sier han.

Men da Rice etter en 45 lang forsinkelse kom inn i møtesalen, informerte hun den saudiarabiske utenriksministeren at hun beklaget, men at hun ville avstå. Hun ville senere gjøre det klart at USA likevel støttet resolusjonen, men at de avsto fra å stemme fordi de synes det var viktig å se hva som ble utfallet av den egyptiske meglingen.

- Hva som skjedde i de ti eller 15 minuttene, hva slags press hun ble utsatt for og av hvem, det er noe vi kanskje får vite senere, sa Malki. Avstemningen ble utsatt i 45 minutter fordi man måtte vente på Rice.

Israel mente at resolusjonen ikke hadde noe for seg fordi den ikke ga garantier for Israels sikkerhet.

Både Hamas og Israel avviste resolusjonen samme dag som den ble vedtatt.

ALLIERTE:  - Jeg forlangte å få Bush på tråden, sier Olmert. Her fra et møte mellom de to i november. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix
ALLIERTE: - Jeg forlangte å få Bush på tråden, sier Olmert. Her fra et møte mellom de to i november. Foto: REUTERS/Jason Reed/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer