Olov Axels siste tur med gjengen

Olov Axel Kappfjell døde da han hoppet fra Eiffeltårnet. Nå forteller vennene om ferien som endte i tragedie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsstuntet i Paris

Pågrepet av politiet før dødshoppet

Mandag 16. mai døde Olov Axel Kappfjell (31) i et mislykket basehopp fra Eiffeltårnet. På bakken sto vennene Joachim Stang, Tommy Sandstad og Nina Nordin. Lars Iversen hadde reist hjem dagen før og fikk ulykkesmeldingen på telefon.

- Jeg hørte kroppen slå mot jernet. Det smalt. Min første tanke var at jeg måtte opp dit, sier Tommy (29).

Joachim hadde selv vært oppe i tårnet sammen med Olov Axel minutter tidligere. De to skulle hoppe sammen, men Joachim måtte endre planer i siste liten. Sekundene ved foten av Eiffeltårnet er brent fast i hukommelsen.

- Når noe slår mot stål, kommer det en spesiell lyd. Jeg er sikker på at halve Paris hørte den lyden. Den var ikke fin. Jeg følte meg ikke bra, sier han stille.

- Jeg visste at det ikke hadde gått bra.

Gledet seg til turen

GODE VENNER PÅ TUR: Tommy Sandstad (fra venstre), Joachim Stang, avdøde Olov Axel Kappfjell, Nina Nordin og Lars Iversen hadde planlagt Frankrike-turen lenge. Den ble så bra som de hadde håpet. Men siste dagen gikk det galt. Foto: PRIVAT
GODE VENNER PÅ TUR: Tommy Sandstad (fra venstre), Joachim Stang, avdøde Olov Axel Kappfjell, Nina Nordin og Lars Iversen hadde planlagt Frankrike-turen lenge. Den ble så bra som de hadde håpet. Men siste dagen gikk det galt. Foto: PRIVAT Vis mer

Turen som Olov Axel hadde gledet seg til, ble planlagt allerede i januar. 8. mai reiste vennegjengen fra Gardermoen til Paris. Målet var Sør-Frankrike og Frankrikes høyeste bro i Millau. Mot slutten av turen ville de hoppe fra bygninger i Paris. Eiffeltårnet skulle være høydepunktet.

- Vi ville hoppe det som var å hoppe. Vi skulle kose oss så lenge som mulig, sier Joachim.

I Paris leide de bil og kjørte sørover.

- Det var helt supert. I bilen var det bare latter og moro. Olov Axel var en ganske stille type, sikker på seg selv. Han var ikke en som stakk seg fram. Han var en rolig og avbalansert person, sier Joachim.

Fetteren døde

Bestekameratene snakket flere ganger om at basehopping var farlig. Ikke minst fordi Olov Axels fetter Thor Alex Kappfjell omkom i en baseulykke, bare 32 år gammel.

- Olov Axel snakket masse om fetteren sin. Jeg hadde en ulykke i desember i Kjerag på stedet der fetteren døde. Jeg deisa inn i fjellet tre ganger. Olov Axel var veldig glad for at det gikk bra med meg, forteller Joachim.

- Vi var veldig klar over at det kunne skje noe. Vi hadde galgenhumor rundt det, sa ting som «Jeg legger bilnøklene her, så vet du det i tilfelle jeg dør». Men man hopper ikke base fordi man har et dødsønske, man hopper fordi det gir en stor glede i livet.

Latter og vennskap

I Millau fant gjengen en campingplass midt på natta. Alle var trøtte og slitne.

- Olov Axel lo likevel. Han var alltid i godt humør, uansett hva slags situasjon det var. Det var aldri noe stress, aldri noe krangling, sier Tommy.

Vennegjengen fikk oversvømmelse og måtte flytte til en annen campingplass. Der regnet det inn i teltet, og klær og utstyr ble vått. Men stemningen var like god. Olov Axel tok kaoset med latter. Videoopptak fra turen viser gjengen på campingplassen. Vennene ler mot kameraet. Olov Axel smiler fra en fluktstol mens han sitter bøyd over hopputstyret sitt.

Basehopperne mistet nesten pusten da de så brua i Millau.

- Vi måtte kjøre inn til sida og stoppe. Olov Axel gned seg i hendene og sa at dette ble bra, minnes de.

Alle de fire guttene hoppet ut fra den 270 meter høye brua. Tommy har tidligere bare hoppet fra fly. For Lars var det hans første fallskjermhopp noensinne.

- Det var jomfruhoppet mitt. Jeg har aldri hoppet i fallskjerm før, sier han.

Han synes ikke at han var dumdristig.

- Nei, Olov Axel var instruktør. Jeg hadde full tillit til ham, sier Lars.

Hoppet baklengs

Opptakene fra turen viser Olov Axel som hopper baklengs ut fra brua. Han står på utsiden av rekkverket, ser konsentrert ned til begge sider og mot kamera. Han er klar og smiler til kameraten bak kamera:

- See ya.

Så hopper ut mens han strekker hendene mot himmelen. Fem sekunder senere er skjermen foldet ut. 17 sekunder etter at han hopper, lander Olov Axel trygt på enga under brua.

- Han var opptatt av sikkerhet og ikke dumdristig. Han var en utdannet og intelligent mann, og han planla alltid for at han skulle hoppe igjen, sier Tommy.

På kveldene spiste de god mat og slappet av sammen. Minnene er viktige for dem som sitter igjen.

- Vi lo og fleipet hele tida, i bilen, på kafe og på restaurant. Det var en tur med gode venner der man kunne være seg selv, sier Tommy.

Siste måltid

15. mai dro Lars hjem. Han tok Olov Axel i hånda og sa «på gjensyn». Olov Axel, Joachim, Tommy og Nina kjørte tilbake til Paris for å være der i to dager.

Mandag 16. mai prøvde Joachim og Olov Axel å hoppe fra Tour Montparnasse, Europas høyeste bygning med 60 etasjer. Men sikkerhetskameraene avslørte basehopperne, og forsøket endte på politikammeret.

- Vi lo masse. Alle politifolkene kom for å se på de norske basehopperne, sier Joachim.

Etter avhøret dro vennene på restaurant. Det ble gjengens siste samling før de dro til Eiffeltårnet. I sikkerhetskontrollen rotet vaktene gjennom sekken til Joakim, men da Olov Axel viste deler av skjermen sin, trodde vaktene at guttene bar på soveposer.

Dermed slapp de gjennom. På tredje platå oppdaget de at vaktene hadde rotet så mye i sekken til Joakim at han ikke kunne hoppe. Olov Axel skulle likevel gjennomføre hoppet.

Lette etter avsats

Olov Axels avdøde fetter Thor Alex hoppet også fra Eiffeltårnet.

- Vi snakket om det da vi sto på toppen. «Der hoppet Thor Alex ut.» Men vi snakket ikke om døden, sier bestekameraten.

Olov Axel fant ikke noe sted å hoppe ut. Kameratene tok heis ned til andre platå. Planen var at Olov Axel skulle gå trappene oppover og hoppe ut. Så kom kameratene fra hverandre.

- Jeg lette og ropte. Det var fullt av folk, og det virket dumt å stå og rope. Jeg var sikker på at han hadde tatt trappene. Det tar femten minutter å gå til toppen, så jeg dro ned på bakken og ventet. I ettertid tenker jeg på hva som hadde skjedd hvis jeg hadde klart å finne ham.

Joachim hadde ikke stått lenge på bakken da han hørte Olov Axel plystre.

- Jeg reagerte på at det gikk så fort. Jeg tenkte «Hvorfor har du ikke gått trappene? Hvorfor er du der? Er det ikke høyere?» Vi skulle jo hoppe fra toppen. Vi sa alltid «Stick to the plan».

Hadde pakket for større høyde

Sekunder senere gjorde Olov Axel sitt siste hopp. De så fallskjermen åpne seg. Men skjermen var pakket for et basehopp fra toppen av tårnet. Derfor åpnet den seg for langsomt. Så smalt det.

Joachim måtte ringe til kameratens familie med budskapet.

- Det var - jeg vet ikke - jeg ringte og sa «Jeg vet ikke». Han var bestekameraten min.

På flyet hjem var de bare tre.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han hoppet derfra i det hele tatt. Det var ikke det vi snakket om. Han må ha vurdert at det ville gå på et vis, sier Joachim. Heller ikke Tommy har noen forklaring.

- Vi så alle for oss at han skulle stå høyere oppe. Men det er ikke snakk om annet enn at det var et uhell. Olov Axel var en glad mann. Det var en tragisk slutt på en fantastisk tur.

Nå er Olov Axels reise over. På torsdag kom han hjem fra Frankrike. Joachim fulgte vennen i kiste fra Værnes og hjem til Majavatn i Nordland. I dag begraves han.

- Hoppere er egoister

Joachim innrømmer at basehopping er egoistisk.

- Ja, det er egosentrisk. Man kan ikke tenke på alle andre. Man tenker kun på seg selv og følelsen man sitter igjen med etterpå. Du kan ikke være så glad i noen at du ikke klarer å leve selv, da har du ikke noe liv. Alle som hopper, er en gjeng egoister. Ingen vil at noen skal bli utsatt for sorg, men det er en del av gamet.

Kameratene vil fortsette med basehopping.

- Olov Axel var ikke den første, og han blir ikke den siste. Hvis jeg lot være, ville han snu seg i graven. Men man gjør seg mange tanker, sier Joachim.

- Den følelsen du får når du hopper, er utrolig deilig. Ingen vil dø. Men man vet jo at man ikke slipper unna i live.

EN UNG MANN:</B> I dag begraves Olov Axel hjemme i Grane kommune. Familien er i dyp sorg.
DØDE: Olov Axel hadde planlagt å hoppe fra toppen. I stedet hoppet han ut fra andre platå litt under midtveis på Eiffeltårnet. Fallskjermen var pakket med bremse for å hoppe fra toppen, og skjermen foldet seg for langsomt ut.
MILLAU: Brua i Millau er verdens høyeste trafikkerte bro. Hopphøyden er på 270 meter. Brua er en hver basehoppers drøm.
FETTER: Thor Alex Kappfjell var Olov Axels fetter. I juli 1999 omkom han i en basehoppulykke i Kjerag. Seks år senere fulgte fetteren etter.
- SEE YA:</B> Olov Axel konsentrerer seg om et av mange hopp fra brua i Millau.