Olympisk overmot?

De olympiske leker i Sotsji i 2014 skal bli tidenes vinterleker. “The best games ever".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Men tunge skyer fra finanskrisa kan komme til å kaste mørke skygger over denne festen som skulle stråle slik at hele verden skulle legge merke til den. Norge bestemte seg som kjent for å si nei til å søke om å få arrangere vinter-OL i 2018 fordi det ble for dyrt, både for idretten og for regjeringen. Budsjettet for OL i svartehavsbyen Sotsjo er imidlertid fire ganger så stort som det som ble for dyrt for Norge - Europas rikeste og dyreste land. 12 milliarder dollar er budsjettet for Sotsji-OL. RUSSLAND SKJELVER mye mer enn de politiske lederne hittil har innrømmet på grunn av finanskrisa. Kredittene har tørket inn her, som ellers i verden. Men i tillegg så kommer det faktum at Russlands rikeste flytter penger ut av Russland. Tilliten til systemets soliditet i en krisetid er liten. I forrige uke så ble byggingen av Europas høyeste skyskraper den bygges i Moskva, stanset. Utbyggeren gikk tom for kreditt i dette enorme prestisjeprosjektet, selv om han forsikrer at byggestansen bare er midlertidig. Men det er flere tegn i tida.

Treneren for det russiske fotballlandslaget, Guus Hiddink, sier at han i en periode hadde problemer med å få utbetalt lønna og bonusen sin. Det samme har treneren i landets rikeste klubb, Dick Advokaat, i St. Petersburgs Zenit, sagt. Klubben er eid av det statlige gassmonopolet Gazprom, som er Kremls viktigste pengebinge, og gir folket både brød og sirkus. Og kanskje er det like greit at den tidligere Zenit-spilleren Erik “Panzer" Hagen er trygt tilbake i Vålerenga?   I DENNE SITUASJONEN pøser regjeringen ut penger fra det lokale oljefondet for å støtte en skjør rubel, og for å sørge for tilgjenglig kreditt, slik at ikke virksomheter kollapser. Akkurat som i de fleste andre land.

OL i Sotsji er et nasjonalt prosjekt som det er lagt enorm prestisje i. Daværende president Vladimir Putin var selv til stede som lobbyist da Sotsji ble tildelt lekene på et IOC-møte i Guatemala by i fjor. Sotsji er vinterbyen ved sommerparadiset Svartehavet. Det er hit hele den politiske eliten flytter i sommermånedene, akkurat slik tsarer og generalsekretærer har gjort før dem. Sotsji i 2014 skal bli det samme som Beijing OL i sommer skulle bli for den kinesiske eliten. Landet skal vise seg fram med smørsida opp, som mulighetenes og framtidas land.

Allerede før finanskrisa slo til så var det vanskelig å finne investorer. Hvis krisa fortsetter eller forverres, så er statlige investorer det eneste sannsynlige. Putin har satt inn sin fremste troulbeshouter, Dmitrij Kozak, som leder av organisasjonskomiteen for Sotsji-OL.    -SÅ LANGT GÅR ALT som planlagt, sa han denne uka til The Moscow Times. Men det som langt fra er planlagt er at oljeprisen bare er på litt over 50 dollar fatet. Regjeringen har sagt at oljeprisen må være på minst 60 dollar fatet for å holde de planlagte budsjettene i 2009. Så spørs det da om det blir nok penger igjen til å olje Sotsji-OL om bare fem år?