STORE ONKEL SAM: En stor mann spaserer rundt på Maple-festivalen i Ohio. Foto: AP Photo/Amy Sancetta/SCANPIX
STORE ONKEL SAM: En stor mann spaserer rundt på Maple-festivalen i Ohio. Foto: AP Photo/Amy Sancetta/SCANPIXVis mer

- Om 15 år er vi like feite som amerikanerne

Fedme er blitt den nye folkeepidemien, advarer helsedirektøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Vi lever lenger og Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder antall kroner brukt per innbygger på helsetjenester.

Likevel er det funn i den nye rapporten fra Helsedirektoratet som gir grunn til bekymring.

- Fedme er blitt den nye folkeepidemien og har overtatt etter tobakken. Fedme er den største trusselen mot folkehelsa, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Dagbladet.no.

Verst i Nord-Trøndelag
Rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2008» viser at forekomsten av overvekt og fedme øker i de fleste aldersgrupper i Norge. Trenden er den samme i andre land.

Blant de som kommer verst ut av undersøkelsene er Nord-Trøndelag, helseminister Bjarne Håkon Hanssens hjemfylke. Der viser helseundersøkelsene at 53 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene over 20 år er overvektige.

- Fortsetter vi slik, kommer vi til å være like feite som amerikanerne om 15 år, sier en bekymret helsedirektør.

En undersøkelse gjort blant 7000 skoleelever i Oslo viser at 21 prosent av 8- og 12-åringene er overvektige eller har utviklet fedme. Folk med lav utdanning er overrepresentert i gruppen av overvektige.

- De med lav utdanning scorer dårlig både når det gjelder overvekt og fedme, levealder, røyking, fysisk aktivitet og inntak av frukt og grønt.
 
- Må få med seg nordtrønderne
Helsedirektøren mener den rødgrønne-regjeringen må satse langt hardere på forebyggende tiltak, dersom vi skal unngå amerikanske fedmetilstander.

Hovedproblemet er nemlig ikke vekta i seg selv, men i kombinasjon med lite fysisk aktivitet følger en hel serie med potensielle sykdommer; ledd- og muskelsmerter, hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og psykiske lidelser.

I dag brukes bare 3 prosent av helseressursene på forebyggende arbeid.

- Det er her den største gevinsten og potensialet ligger, ikke satsing på spesialhelsetjenester, sier helsedirektøren, og foreslår en rekke tiltak han mener bør iverksettes.

- Vi må få fysisk aktivitet i grunnskolen, sørge for at barna får rørt på seg. Og så må vi bygge gode gang- og sykkelstier, og unngå å bygge store kjøpesentra som folk må kjøre til.

- Har du en direkte oppfordring til helseministeren?

- Han vet jeg er i fysisk aktivitet. Han ser jeg titt og ofte røre på seg. Nå må han bare sørge for å få med seg resten av nordtrønderne.

BEKYMRET: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen. Han mener helsedirektøren må gå, dersom Norge tar igjen USA på fedmestatistikken.
Arkivoto Lise Åserud / SCANPIX .
BEKYMRET: Direktør i Helsedirektoratet Bjørn-Inge Larsen. Han mener helsedirektøren må gå, dersom Norge tar igjen USA på fedmestatistikken. Arkivoto Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer
I OVERVEKT: I Nord-Trøndelag, helseminister Bjarne Håkon Hanssens hjemfylke, er nesten én av to overvektige.
Foto: Ned Alley / SCANPIX
I OVERVEKT: I Nord-Trøndelag, helseminister Bjarne Håkon Hanssens hjemfylke, er nesten én av to overvektige. Foto: Ned Alley / SCANPIX Vis mer