Om 20 - 30 år kommer den store tørken

-Vi ser inn i et ubehagelig terreng, sier lederen for FNs miljøprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Snø og is smelter stadig raskere, og dette forsterker klimaproblemene på jorden. Dette vil påvirke livsvilkårene for 1,4 milliarder mennesker, viser en ny FN-rapport.

Reduksjonen i verdens samlede ismasse får sterke globale virkninger. Den hvite kappen reflekterer 80-90 prosent av solstrålene, mens åpent hav og land absorberer varmen fra sola.

Nedsmeltingen fører til mer åpent hav og land, heter det i rapporten «Global outlook for Ice and Snow», som ble presentert under markeringen av Verdens Miljødag i Tromsø mandag. Tørken kommer om 20-30 år- Jo mer vi får vite, desto mer ser vi inn i et ubehagelig terreng. Kunnskapen i denne rapporten bringer klimautfordringene nærmere enn noen liker. Ismassen i fjellene i USA vil reduseres med 50-70 prosent og få store virkninger for vanntilførselen i det viktige vannsystemet rundt elva Columbia, sa lederen for FNs miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, da han la fram rapporten.

Men det er i Asia flest mennesker blir påvirket av den raskt økende avsmeltningen. Her blir 40 prosent av verdens samlede befolkning berørt av den forsterkede smeltingen. Både i Sentral-Asia, Peru og Chile finnes store vannsystemer som utelukkende består av smeltevann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer