ROPER VARSKU: Storbritannias fremste medisinske rådgiver, Dame Sally Davies, slår alarm om eksplosjon av antibiotikaresistente bakterier. Hun mener at man om 20 år kan risikere å dø av helt vanlige infeksjoner etter enkle operasjoner.
 Foto: AFP/NTB Scanpix
ROPER VARSKU: Storbritannias fremste medisinske rådgiver, Dame Sally Davies, slår alarm om eksplosjon av antibiotikaresistente bakterier. Hun mener at man om 20 år kan risikere å dø av helt vanlige infeksjoner etter enkle operasjoner. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

- Om 20 år vil folk dø av helt vanlige infeksjoner

Britisk topplege slår alarm om antibiotikaresistens. - Vi har en liknende bekymring, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Storbritannias mest betrodde medisinske rådgivere, Dame Sally Davies, advarer landets folkevalgte om at økningen i sykdommer som er motstandsdyktige mot medisiner kan utløse en nasjonal katastrofe som kan sammenliknes med et større terrorangrep, en influensapandemi eller en større naturkatastrofe, skriver The Guardian.

Davies mener at trusselen fra infeksjonssykdommer som antibiotika ikke lenger biter på, er så alvorlig at den bør innlemmes i det nasjonale registeret over sivile nødsituasjoner.

Sally Davies tegner opp et «apokalyptisk scenario» hvor folk om tjue år vil dø av helt vanlige infeksjoner etter enkle operasjoner fordi «vi er tomme for antibiotika».

- Må ta oss sammen Den medisinske eskperten vil ha antibiotikaresistens på risikolista i forbindelse med en årlig rapport om infeksjonssykdommer som blir publisert i mars.

Davis ønsker ikke å gå i detaljer om den kommende rapporten, men sier at den helt klart peker i retning av at leger bør starte en mer ansvarlig utskriving av antibiotika.

- Vi må ta oss sammen i dette landet, uttalte hun nylig i en høringskomité i det britiske parlamentet.

Og Dame Sally Davies mener alvor.

- Det er få offentlige helsespørsmål med potensielt større viktighet for samfunnet enn antibiotikaresistens. Det betyr at vi risikerer å utvikle infeksjoner som ikke kan behandles, sier Davies til The Guardian.

Hun påpeker at antibiotikaresistens kan motvirkes.

- Derfor vil vi publisere en ny strategi og handlingsplan tidlig på våren, sier Sally Davies.

Norsk ekspert Overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet synes Sally Davies farer med kloke tanker.

- Vi har en liknende bekymring knyttet til utviklingen av antibiotikaresistens, men hun spissformulerer det. Vi tar det alvorlig, og det er ikke et utenkelig scenario hun tegner opp. En del av den medisinske behandlingen vi gir i dag forutsetter at det finnes antibiotika som kan hamle opp med infeksjoner, sier Bjørnholt.

Bjørnholt påpeker at de skandinaviske landene fører en veldig restriktiv antibiotikapolitikk. Primærhelsetjenesten har klare nasjonale retningslinjer å forholde seg til og nye retningslinjer er under utarbeidelse for spesialisthelsetjenesten.

- Samtidig er det slik at bakterier ikke respekterer landegrenser, slik at retningslinjer for bruk i Norge ikke er tilstrekkelig for å stoppe utviklingen, sier Bjørnholt.

At bakterier utvikler antibiotikaresistens har vært et kjent problem siden antibiotika så dagens lys. Men det blir ikke et helseproblem før man kommer i en situasjon hvor det ikke finnes en ny type antibiotika tilgjengelig for å behandle en sykdomsbakterie som er blitt motstandsdyktig mot eksisterende medisiner.

Nedprioritert Sally Davies gjør et stort poeng ut av at legemiddelindustrien i lang tid har nedprioritert utviklingen av nye typer antibiotika, rett og slett fordi det finnes en rekke andre legemiddeltyper de tjener vesentlig mer penger på.

- Her synes jeg Davies har et veldig godt poeng, sier overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet.

Sally Davies jobber nå for å få til en felles global forståelse av problemene knyttet til antibiotikaresistens.

NORSK EKSPERT: Også overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet er bekymret over utviklingen av antibiotikaresistente bakterier. Foto: Privat
NORSK EKSPERT: Også overlege Jørgen Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet er bekymret over utviklingen av antibiotikaresistente bakterier. Foto: Privat Vis mer