Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Om 30 år vil hvite amerikanere som Greg og Vicky være i mindretall

Mens Donald Trump vil bygge mur, endres USAs befolkning drastisk i det stille. Det kan få store konsekvenser for framtidas presidentvalg.

TRUMP-VELGERE: Greg og Vicki Shockley bor i Dallas i Texas, og støtter Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRUMP-VELGERE: Greg og Vicki Shockley bor i Dallas i Texas, og støtter Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS/HOUSTON (Dagbladet): - Vi trenger en kar som Trump. En som ikke - og jeg må prøve å ikke høres ut som en skikkelig redneck her - tar «fucking shit» fra noen, sier Greg Shockley.

Han har parkert harleyen sin utenfor en bar i sentrum av Dallas i Texas. Innenfor sitter kona Vicky og spiser lunsj med venninna Evelyn Palmer. TV-ene bak bardisken viser amerikansk fotball og opptak av de siste oppsiktsvekkende Donald Trump-uttalelsene.

Om å bygge en mur mot Mexico og kaste ut migranter uten lovlige papirer. Men samtidig som Trump lover og truer, er befolkningen i USA i det stille med å forandres radikalt.

Unge hispanics I 2020 vil «hvite» barn være i mindretall i USA, ifølge folketellerne i U.S. Census Bureau. Og i 2043 vil den «hvite» i befolkningen være i mindretall. Gruppa som vokser raskest er personer med latinamerikansk bakgrunn, i USA omtalt som hispanics. Og det er en ung gruppe. En helt fersk rapport fra Pew Research Center viser at 68 prosent av hispanics er 33 år eller yngre. Blant hvite er det bare 39 prosent i samme aldersgruppe.

Befolkningsendringene kan få store politiske konsekvenser. Washington Posts Chris Cillizza mener utviklingen bør skremme vettet av republikanerne. Svarte velgere og velgere med latinobakgrunn stemmer nemlig i mye større grad demokratisk enn republikansk.

- Det holder ikke lenge å bare ha majoriteten av de hvite velgerne, sier Svein Melby, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Tidligere seiersoppskrifter kan ha gått ut på dato. I 1980 vant Ronald Reagan 56 prosent av alle hvite velgere, og sikret med det en brakseier. Mitt Romney vant 59 prosent av de hvite velgerne i 2012, men tapte mot Barack Obama. Republikanerne er mer populære blant hvite velgere enn noen gang, men kjernevelgerne blir eldre og færre.

Anbefalte innvandringsreform I den offisielle republikanske granskingen av valgnederlaget i 2012 konkluderte de med at de må anstrenge seg for å nå nye velgergrupper, og det ble blant annet foreslått at at partiet burde stille seg positive til en innvandringsreform. Det ble med et forslag som aldri vant fram, og endte med at Trump snakker om murer mot Mexico.

Donald Trump har selv sagt at han vil oppføre seg mer som en president utover i valgkampen, men vender likevel stadig tilbake til den mer vante Trump-retorikken. Jason Casellas, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Houston, sier han tror New York-mannen vil ha store problemer med å få vesentlig oppslutning blant med minoritetsbakgrunn.

- Han må gjøre det tilsvarende mye bedre blant hvite velgere. Hvis han blir den republikanske kandidaten, tror jeg han vil satse mye på å vinne delstater som Ohio og Michigan, som har en stor andel hvit arbeiderklasse. Han vil satse der han har størst sjanse til å vinne. Vi kan få en situasjon hvor majoriteten av velgerne ikke stemmer på ham, men han vinner fordi han får flest delegater (valgmannstemmer), sier Casellas til Dagbladet.

Mange konservative Melby sier republikanerne, i hvert fall partiets tradisjonelle profil, burde appellere til en del latinovelgere.

- Mange av dem er katolikker og er verdiorienterte. Det er mulig for dem å nå dem, og George W. Bush hadde 40 prosent av velgerne med meksikansk bakgrunn, sier Melby.

Noen touchdown-pasninger fra puben i Dallas hvor Dagbladet møtte Greg og Vicky Shockley, finner vi nettopp en kristen, verdiorientert velger. Lisa Chapa og døtrene Trinty (10) og Lexi (5) sitter ved inngangspartiet til den lokale kirken deres. Chapa har røtter i Mexico, men er født og oppvokst i USA, og sier hun først og fremst føler seg som amerikaner.

- Det viktigste for meg er å få en president som er konservativ kristen. Landet vårt har beveget seg for langt bort fra Gud. Vi trenger en president som kan beskytte de kristne verdiene våre, sier Chapa til Dagbladet.

Hun har vurdert å stemme på Trump, men enn så lenge slått det fra seg.

- Jeg er litt nervøs for ham. Men han er kanskje den som har best sjanse til å stoppe Hillary, sier hun.

- Hvorfor tror du demokratene står så sterkt blant velgere med latinobakgrunn?

- Det er for mange som stemmer bare utifra innvandringsspørsmålet, ikke hva som er vil være best for landet totalt.

Hun synes ikke Trumps forslag om å bygge en mur mot Mexico er så dårlig.

- Selv i bibelsk tid var det murer. Vi kan ikke bare slippe inn folk i landet uten at det gjøres noen som helst undersøkelser, sier hun.

- Ikke noe problem Greg og Vicky er på sin side ikke så bekymret for befolkningsendringene i Texas og resten av USA. Det er heller ikke venninna Evelyn. Hun er fra Costa Rica, og kom til USA da hun giftet seg med en amerikansk mann for snart 20 år siden.

- Jeg synes ikke det er noe problem, men jeg har jo latinobakgrunn selv. De fleste er hardtarbeidende og ærlige folk. Det er egentlig bare tall, og se på Greg og Vicky, de bryr seg ikke om hvor jeg er fra, sier hun.

Greg nikker.

- Det spiller ingen rolle. Det som betyr noe for meg er at de som bor er følger loven og betaler skatten sin. Det spiller ingen rolle om de er hvite, svarte eller hispanics.

KRISTENKONSERVATIV: Lisa Schapa sier at det viktigste for henne er at de får en president som er konservativ kristen. Dagbladet møtte henne og døtrene Trinity (10) og Lexi (5) henne etter en gudstjeneste i sentrum av Dallas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRISTENKONSERVATIV: Lisa Schapa sier at det viktigste for henne er at de får en president som er konservativ kristen. Dagbladet møtte henne og døtrene Trinity (10) og Lexi (5) henne etter en gudstjeneste i sentrum av Dallas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
KJØRETØY: Greg Shockley kjører standsmessig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØRETØY: Greg Shockley kjører standsmessig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
REGISTRERE SEG: Rakshak Talwar (ryggsekk med gule striper) og Houston Nick Archibong (Afroamerikaneren som bøyer seg ned for å underskrive) er studenter ved Houston University. De har akkurat registrert seg for valget.  Carlos Duarte (i hvit skjorte) jobber med å få blant annet hispanics til å registrere seg for presidentvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REGISTRERE SEG: Rakshak Talwar (ryggsekk med gule striper) og Houston Nick Archibong (Afroamerikaneren som bøyer seg ned for å underskrive) er studenter ved Houston University. De har akkurat registrert seg for valget. Carlos Duarte (i hvit skjorte) jobber med å få blant annet hispanics til å registrere seg for presidentvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!