Om å forstå folk

Hva slags marked er kraftmarkedet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET KOKER på strømmarkedet. Men hvorfor oppstår slike kriser nå, mens de aldri kom før, i hvert fall ikke siden 1950-tallet? Kan det skyldes at vi i Norge har Europas frieste kraftmarked? Og er det i så fall mulig å gjeninnføre noe av styringen vi hadde? Min favoritt-ikkepolitiker, Marit Arnstad, sa til Dagbladet onsdag at Norge med tida ville ha blitt en del av kraftmarkedet selv om vi ikke hadde deregulert i begynnelsen av 1990-åra. «Derfor blir det for enkelt å si at vi burde stått utenfor. Se til California. De forsøkte å være selvforsynte. Det gikk i svart», sa Arnstad. Men er nå det en riktig konklusjon på den krisen? Var det ikke der Enron manipulerte markedet inn i krise? I så fall var jo problemene i California en følge av liberaliseringen.

EGENTLIG fungerer markedet bare når det er sammenfall mellom markedets løsninger og samfunnsnytten. Men er vi i en slik situasjon når det lønner seg for produsentene å tømme magasinene fordi Europa peser i 35 grader og trenger kjøleanlegg på full guffe? Da blir det jo ikke noe igjen til oss når vinteren setter inn og vi trenger like mye energi til å holde huset beboelig og fabrikken igang. Selskapene syns det er fint, naturligvis, for da tjener de i bøtter og spann. Men samfunnet, som trenger energien til både å produsere varer, å frakte dem og å selge dem, taper på det. Og vi som bor her oppe under polhatten må stenge av store deler av huset, brenne bjørk og gran, og slik forurense lufta for allergikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.