Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Om å gjøre å ha det verst

Anna Sabine Lindroos (19) var en ung og engasjert politikerspire, da presset i det politiske miljøet utløste en spiseforstyrrelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ble til en konkurranse. Det var om å gjøre å gå mest mulig ned i vekt for å være vellykket, forteller Anna Sabine Lindroos til Dagbladet.

Perfeksjonister

- Vi var mange perfeksjonister og ambisiøse mennesker som jobbet sammen, og flere hadde spiseproblemer. Ved å fortelle hverandre hvor ille vi hadde det, hausset vi hverandre opp. Det ble om å gjøre å klare å gå ned flest mulig kilo og ha det verst, forteller den tidligere AUF-politikeren.

Hun har erfart at det karrierebevisste miljøet virket negativt på hele selvbildet hennes. Hun tror dette gjelder i mange miljøer der folk ønsker å nå toppen.

- Presset i disse miljøene er stort. Du skal ikke bare være flink, du må også se bra ut for å være vellykket, sier Anna.

Startet som anoreksi

Anne begynte å slanke seg da hun var 15 år. Det startet som anoreksi og utviklet seg til en kombinasjon av anoreksi og bulimi.

- Alt blir bra, bare jeg blir tynn nok, tenker man.

- Mens det som skjer, er at når du mister noen kilo og har nådd den vekta du i utgangspunktet ønsket, vil du ned enda mer. Men du finner fortsatt ikke noe glede ved å bli tynnere, så du fortsetter og fortsetter. Kanskje en kilo til gjør meg lykkelig?

Nå har Anna kommet seg videre i livet uten spiseproblemer, men har et klart syn på hvordan virkeligheten i forhold til fokusering på kropp fortoner seg.

INDRE KAOS: 19 år gamle Anna Sabine Lindroos ville bare forskyve problemene litt, ha spiseforstyrrelsene litt til. Nå er hun frisk etter to-tre år med både anoreksi og bulimi.