Om å holde ord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner: Dette er en barnelærdom – at løfter er til for å holdes. Når vi ikke holder ord, mister vi troverdighet og tillit. Så enkelt er det. I Soria Moria-erklæringen ble et svært viktig likestillingspolitisk løfte gitt på følgende enkle og forpliktende vis: «Regjeringen vil inkorporere FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven». Kvinnekonvensjonen skulle få samme status som andre viktige menneskerettskonvensjoner lenge har hatt i norsk rett. Som Trond Giske formulerte det foran stortingsvalget i 2005: Arbeiderpartiet ønsker ikke at norske kvinner skal gis annenrangs rettigheter!

Nå er styringsperioden snart slutt. Hele tiden har det vært en innett tautrekking om kvinnekonvensjonens status. Deler av embetsverket satte seg – bokstavelig talt – på saken. Men ved sankthanstider i fjor skar endelig justisministeren og likestillingsministeren igjennom. Konvensjonen ble løftet inn i høstens trontale, og et høringsnotat om inkorporering sendt ut. Det var en likestillingspolitisk gladmelding, og lovforslaget fikk bred tilslutning fra så vel fagbevegelse og yrkesorganisasjoner som kvinnebevegelse, humanitære organisasjoner og kirkeråd. Bare Regjeringsadvokaten var (som vanlig) imot. Nå ebber altså styringsperioden ut. Men forslaget om å inkorporere kvinnekonvensjonen i menneskerettsloven er det likevel ingen som har sett på vei til Stortinget. Hvorfor var det taust om kvinnekonvensjonen etter forrige ukes regjeringskonferanse, hvor lovsaker som ligger på vent var oppe?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer