Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Om å skyte Ali Baba

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs nye prokonsul i Bagdad, ambassadør Paul J. Bremer, har startet sitt okkupasjonsregime med å varsle en ordre til amerikanske soldater om å skyte tjuver og andre folk som deltar i plyndring. Nyheten spredte sjokkbølger verden rundt, og en annen talsmann forsikret at amerikanske, menige soldater ikke skulle begynne å skyte irakiske barn som stjeler livsnødvendigheter. Det er uklart hvem som nå risikerer å bli skutt i det lovløse Bagdad der USA ikke klarer å opprette lov og orden.
  • Dagbladets utsendte medarbeidere i Irak avslørte nylig en avdeling amerikanske soldater som kledde irakiske menn nakne, skrev «Ali Baba» på brystkassene deres, og sendte dem ut i gatene. «Ali Baba» er i denne sammenheng et synonym for tjuv.
  • I går kalte The New York Times USAs behandling av fangene fra Afghanistan som nå har sittet i halvannet år på Guantanamo-basen på Cuba, for en skandale. Avisa beskrev fengselet der det sitter 600 fanger ned til 13 års alder uten kontakt med familie, myndigheter eller advokater, for en konsentrasjonsleir.
  • Militariseringen av den amerikanske hypermaktens politikk som president George Bush har utløst etter terrorangrepene den 11. september 2001, trekker landet gradvis ned i ei hengemyr som minner om situasjonen under Vietnamkrigen. Også den gangen undergravde krigføringen nasjonens idealer om menneskeverdet og rettsstaten.
  • En talsmann forklarte at ambassadør Bremers hensikt var å skyte og drepe noen tjuver og deltakere i plyndringstokter for å skremme andre fra å prøve. Dette er en tankegang som er kjent fra andre okkupasjoner, og som i dag praktiseres av Israel i de palestinske områdene. Der blir familie og venner til personer som mistenkes for terrorhandlinger, kollektivt avstraffet. Men det stanser verken volden eller terroren.
  • Okkupasjonsmakten USA har plikt til å håndheve lov og orden i det okkuperte Irak, men med metoder som er i pakt med internasjonal rett. Ambassadør Paul J. Bremer tar åpenbart ikke slike hensyn. Han kan selvsagt ikke få hjelp av norske styrker i dette prosjektet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media