Stortingsvalget:

Om Ap-angrepene:
- Uakseptabelt

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) reagerer sterkt på at Ap og AUF har blitt utsatt for flere trussel- og voldshendelser under valgkampen.

UAKSEPTABELT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland reagerer på at Ap og AUF har vært utsatt for flere voldshendelser den siste tiden. Hun understreker viktigheten av at politiet følger opp hendelser som dette. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UAKSEPTABELT: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland reagerer på at Ap og AUF har vært utsatt for flere voldshendelser den siste tiden. Hun understreker viktigheten av at politiet følger opp hendelser som dette. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- De volds- og trusselhendelsene vi har sett i det siste mot Ap og AUF er uakseptable, og det er viktig for meg å si at vi står sammen med Ap mot vold og hets, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Dagbladet.

De siste dagene har Ap og AUF vært utsatt for flere volds- og trusselhendelser mot partimedlemmer i valgkampsammenheng.

Etter nok en hendelse lørdag, gikk partisekretær Kjersti Stenseng ut i Dagbladet hvor hun blant annet ba politiet om å komme på banen.

Også justisministeren sier hun er bekymret for hendelsene Ap har opplevd de siste dagene.

- Viktig at politiet følger opp

- Vi skal ikke ha et samfunn der politikere kvier seg for å delta i debatt fordi de frykter hets og trusler, og det er viktig at politiet følger opp slike hendelser, sier Mæland.

- Det skal være trygt å si sin mening høyt. Det er lov å være uenig, men man skal møte sine meningsmotstandere med respekt – både på Internett og når man møtes ansikt til ansikt, legger justisministeren til.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Også Stortingskandidat for SV, Marian Hussain, reagerer kraftig på volds- og trusselhendelsene mot Ap den siste tida.

- Det er skremmende å se at et politisk parti som har vært rammet av terror, 10 år etter fortsatt har grunn til å være engstelige for å møte vold i en valgkamp.

Hun mener dette viser at vi i Norge ikke har vært flinke til å adressere ideologien og verdensbildet til 22 juli-terroristen.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

- Det er ikke bare politiet som skal sørge for tryggheten til Ap- og AUF-politikere. Flere samfunnsaktører må ta et ansvar. Vi som politikere, journalister og sivilsamfunn har et ansvar for å stå opp mot dette hatet, fortsetter Hussain.

Flere voldshendelser

Det har vært minst tre volds- og trusselepisoder mot Ap og AUF på kort tid, den hittil siste i Ås på lørdag.

Der ble Arbeiderpartiets gamle ordfører slått ned og saken ligger nå hos politiet.

Etter partilederdebatten i Trondheim forrige torsdag, ble AUF-medlem Mathias Solli (20) slått ned av en mann i 60-åra som skal ha ropt «Breivik hadde rett. Dere skal alle dø».

Mannen ble pågrepet fredag kveld, men ble løslatt lørdag. Samme dag opplyste politiet at mannen fortsatt har status som siktet.

- Nå må det være full beredskap hos politiet den siste uka før valget. Det er først nå at valgkampen tilspisser seg skikkelig. Arbeiderpartiet har lenge advart mot dette, vi har lenge sagt at ekstreme holdninger fører til ekstreme handlinger. Og nå har vi dessverre helt ferske bevis på dette, sa Stenseng til Dagbladet lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer