Om Ap-krisa:- Gjør skikkelig vondt

Kjersti Stenseng tar selvkritikk for katastrofemålingene som tar nattesøvnen fra henne. Partisekretæren avviser likevel at Arbeiderpartiet er i krise.

KLAR TIL DYST: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier de rekordlave målingene både skaper frustrasjon og samler laget. Nå rustes det for et nytt valgår. Foto: Hans Arne Vedlog
KLAR TIL DYST: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier de rekordlave målingene både skaper frustrasjon og samler laget. Nå rustes det for et nytt valgår. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

YOUNGSTORGET (Dagbladet): - Det er klart at dette er et kraftig signal fra folk om at det er noe de er misfornøyde med. Da skal vi lytte.

Som partisekretær er hun en av Arbeiderpartiets aller mektigste. Og de rekordlave målingene går på ingen måte upåaktet hen hos Kjersti Stenseng.

Men krisemålingene har en dobbeltvirkning, understreker hun.

- Man blir nedslått og det skaper frustrasjon. Men samtidig så blir man mer kampklar også. Det samler laget. Nå skal vi jaggu kjempe.

Preget

Onsdag kom nok en bunnotering for Ap. Etter å ha vært nede på både 15- og 16-tallet de siste ukene, ble de også denne uka målt til bare 17,1 prosent - tidenes dårligste måling for NRK og Aftenposten.

Stenseng tar imot Dagbladet på partikontoret på Youngstorget. Bakteppet er den tøffe tida for Ap og regjeringen. Og til tross for litt feber og en skikkelig vinterforkjølelse, er det på ingen måte en slagen partisekretær som møter oss.

- Ja, målingene er kritisk dårlige. Målinger på 15-tallet gjør skikkelig vondt og jeg tar på ingen måte lett på det. Jeg sover dårlig om natta etter sånne målinger, men jeg sier likevel ikke at det er krise i Ap.

TØFFE TILBAKEMELDINGER: Velgerflukten fra Ap er ikke lystig lesning for partiledelsen. Likevel er ikke Kjersti Stenseng enig i at det er krise for Ap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TØFFE TILBAKEMELDINGER: Velgerflukten fra Ap er ikke lystig lesning for partiledelsen. Likevel er ikke Kjersti Stenseng enig i at det er krise for Ap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvorfor hun ikke mener det, peker Stenseng på at både hun og partiet fortsatt har klare mål og en stor tro på eget prosjekt.

- Samtidig er vi et ganske samlet lag i partiet - både med gamle og nye som har kommet inn på listene nå - som skal jobbe beinhardt inn mot lokalvalget neste år. Nå skal vi mobilisere og stå på for å levere og gi folk trygghet gjennom en politikk som trygger velferd, trygger økonomi og som er mer omfordelende. Det tror jeg kommer til å gi oss mer tillit og gjøre at vi vokser på målingene igjen.

Flere tøffe kamper

Stenseng tror ikke det er en enkel årsak til velgerflukten. Selv om mange vil definere problemet på vegne av partiet, tror hun selv at utfordringene for Ap er sammensatte.

- Men jeg tror en viktig forklaring ligger i at folk har fått det betydelig tøffere økonomisk i løpet av det året vi har sittet i regjering. At vi blir straffet for det, er jeg ikke overrasket over. Det er naturlig, for det er vi som sitter med ansvaret nå.

Hun trekker samtidig fram at regjeringen har stått i mange kamper, og trekker fram både grunnrenteskatt og kraftskatt som eksempler på akkurat det.

- Dette er kapitalsterke krefter som har erkjent at de har mistet mye penger og innflytelse. Og vi har også hatt egne ordførere som har vært frustrerte over enkelt-ting i budsjettene, og som vi har hatt gode diskusjoner med fram til vi landet statsbudsjettet tirsdag.

Om Giske-bråket

I landets mediehus har sakene om - og forklaringene på - Arbeiderpartiets utfordringer vært mange: Støre selv, apparatet rundt ham, den øvrige partiledelsen, partiets evner til å lytte til folks problemer og evnen til å kommunisere egen politikk, er bare noen av dem. Internt bråk og et potensielt Giske-comeback i emning er andre.

Selv er ikke Stenseng enig i at det har vært mye uro i partiet i det siste.

- Jeg er ikke med på at det er så mye persondiskusjon og personstrid i Ap de siste par åra.

- Hva med de siste Giske-rundene?

- Trond er medlem av Ap og er en aktiv lokallagsleder. Medlemsøkningen i Nidaros er i tråd med dagens vedtekter og først og fremst er jeg veldig glad for at folk melder seg inn i partiet. Det ønsker vi mer av.

- Så er Trond en omdiskutert person og har vært det lenge. Så fort han sier noe så blir det diskusjon om person og ikke politikk, og det begynner vi å bli ganske vant til. Men det er synd, for fokuset bør rettes mot de politiske løsningene på utfordringene folk kjenner i hverdagen, fortsetter Stenseng.

- Har stor del av ansvaret

På spørsmål om hun selv er en del av problemet i Ap, sier Stenseng at de alle har et felles ansvar. Både for partiet og for politikken de fører.

- Det er ikke sånn at vi sitter og peker på hverandre. Vi tar et fellesansvar, både i partiledelsen med Jonas, Bjørnar og meg og i sentralstyret.

- Har du styrt partiet godt nok?

- Jeg har en stor del av det ansvaret, men jeg er ikke så opptatt av det at kommentatorer fordeler skyld og peker på personer i partiet. Jeg synes det er ganske uinteressant i den situasjonen Norge er i, med stor utrygghet i folks hverdag. Jeg skal gjøre min del av jobben, men med målinger på 15 og 16 prosent, så gjør vi åpenbart ikke jobben godt nok.

- Vil ende bra

Stenseng er klar på at Ap skal få fornyet tillit og vokse i tida framover. Men for å få til det, er svaret mer av det de allerede har levert, mener hun.

- Vi skal ikke snu opp ned på alt, men vi skal selvsagt gjøre ting annerledes. Vi skal gi folk trygghet. Vi skal gi mer sosialdemokratisk politikk, mer omfordeling, og en mer rettferdig politikk. Vi er like sikre på prosjektet vårt i dag som vi har vært før, sier hun til Dagbladet.

VALGÅR: Vi går snart inn i et nytt valgår. Kjersti Stenseng mener Ap har et samlet lag som er klare til å kjempe seg opp og tilbake fra de nedslående målingene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VALGÅR: Vi går snart inn i et nytt valgår. Kjersti Stenseng mener Ap har et samlet lag som er klare til å kjempe seg opp og tilbake fra de nedslående målingene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Partisekretæren har klar tro på at de skal klare å vokse fram mot valget neste år. Det har de også vist seg kapable til før, understreker hun.

- Men vi må jobbe bedre og gå inn i oss selv. Vi må lytte mer, komme mer ut til folk, kanskje det er andre politiske grep som må til. Alt dette skal vi gå inn i. Men samtidig står vi støtt i vårt prosjektet folk stemte på i fjor: Vi skal levere og gi folk trygghet, selv om vi vet at det kommer til å ta litt tid. For det kommer dette til å gjøre. Men om det går ett eller to år, så skal det ende bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer