- Om åtte år er det slutt på oljen

Oljeforsker Helge Ryggvik gir Jens Stoltenberg skylda.

SLUTT: Med dagens utvinningstempo har vi olje i åtte år til hvis vi ikke finner mer, sier oljeforsker Helge Ryggvik. Foto: AFP PHOTO FILES/MARCEL MOCHET
SLUTT: Med dagens utvinningstempo har vi olje i åtte år til hvis vi ikke finner mer, sier oljeforsker Helge Ryggvik. Foto: AFP PHOTO FILES/MARCEL MOCHET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1974 vedtok Stortinget et moderat utvinningstempo for oljen. Nå gir oljeforsker Helge Ryggvik statsminister Jens Stoltenberg skylda for at utvinningstakten siden den gang nærmest har løpt løpsk.

— Vi står foran stupet, sier Ryggvik til Dagbladet. Hver gang Norge har hatt en økonomisk krise, har svaret vært å pumpe opp mer olje.Dystert— Det var galt å løse bankkrisen på 1990-tallet ved hjelp av oljen. Resultatet er at vi i dag står veldig mye nærmere stupet. Med dagens utvinningstempo har vi olje i åtte år til, hvis vi ikke finner mer, sier Helge Ryggvik, som er forsker ved Universitetet i Oslo.

I boka «Til siste dråpe» som lanseres denne uka, tegner han et dystert bilde.

Når oljen er slutt og kollapsen kommer, vil oljearbeiderne bli tungt rammet av ledighet.

Norge som land vil etter Ryggviks mening bli hardt straffet for å ikke ha brukt rikdommen til å satse på bærekraftig energi som blant annet vindkraft. Og fordi oljeproduksjonen allerede er strukket til bristepunktet, er det ikke lenger mulig å produsere oss utav krisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer