- Om det er det verste han har vært med på, kunne han bare latt det være

Marta Hofsøy var vitne til at 14 ungdommer ble drept ved pumpehuset. Hun mener deler av Breiviks forklaring er feil.

TROR HAM IKKE: Marta Hofsøy (19) fra Tromsø unngikk Breiviks skudd tre ganger i løpet av ettermiddagen 22. juli. Nå følger hun rettssaken mot morderen, og reagerer på flere av detaljene han kommer med. Noe av det stemmer rett og slett ikke, forteller hun. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys
TROR HAM IKKE: Marta Hofsøy (19) fra Tromsø unngikk Breiviks skudd tre ganger i løpet av ettermiddagen 22. juli. Nå følger hun rettssaken mot morderen, og reagerer på flere av detaljene han kommer med. Noe av det stemmer rett og slett ikke, forteller hun. Foto: Torgrim Rath Olsen/NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marta Hofsøy (19) overlevde massakren ved pumpehuset - stedet på Utøya der 14 unge mennesker ble drept.

Hun forteller at flere av detaljene Breivik kommer med i retten, ikke stemmer med hennes opplevelse av hva som skjedde den 22. juli i fjor.

- Blant annet hevder han at han skjøt alle ved pumpehuset. Det er ikke sant, sier hun.

Hofsøy ble skutt etter tre ganger, men ble aldri truffet av Breiviks kuler.

- Ikke tilfeldig Under dagens utspørring i Oslo tingrett fikk Breivik flere konkrete spørsmål vedrørende massedrapene ved pumpehuset.

- Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg så dem, sa han om de i overkant av 20 personene som gjemte seg ved det lille huset.

Marta Hofsøy, som har fulgt deler av Breiviks forklaring fra Nord-Troms Tingrett, reagerer på dette.

- For det første er det ekkelt å tenke på at det var tilfeldig at 14 personer døde. Og for det andre er det feil av ham å si at det var tilfeldig, for han gikk jo rundt der på øya med tanker om å drepe oss alle, sier hun til Dagbladet.

- Hjernen koblet ut Hofsøy satt ved siden av en gutt ved pumpehuset da Brevik, iført sitt politikostyme, kom til syne. Etter at Breivik hadde utgitt seg for å være en politimann som skulle evakuere ungdommene til land i en båt, spurte gutten hun satt sammen med om hvem Breivik egentlig var.

- Det var da han trakk fram våpenet og begynte å skyte, har Hofsøy tidligere fortalt Dagbladet.

- Han skjøt først mot dem som satt på motsatt side av meg. Deretter rettet han våpenet mot oss. Jeg husker ikke hva som skjedde etter det, jeg tror ikke hjernen min orker å huske det, sier hun.

- Han valgte det I retten i dag uttalte Breivik at han opplevde det som forferdelig å utføre disse drapene.

PUMPEHUSET: Marta Hofsøy gjemte seg ved pumpehuset i tre kvarter før Breivik kom. - Han skjøt ham som satt rett ved siden av meg, forteller hun. Breivik skjøt også etter Hofsøy etter at hun la på svøm. Foto: Espen Røst/Dagbladet
PUMPEHUSET: Marta Hofsøy gjemte seg ved pumpehuset i tre kvarter før Breivik kom. - Han skjøt ham som satt rett ved siden av meg, forteller hun. Breivik skjøt også etter Hofsøy etter at hun la på svøm. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri opplevd noe så grusomt, sa han da statsadvokat Svein Holden spurte om hva han følte da han drepte de 14 unge menneskene.

At Breivik selv mener det var grusomt, har Hofsøy følgende kommentar til:

- Dette var jo den grusomste dagen for alle oss som var på øya, og mange av oss som overlevde sliter fortsatt med traumer, både psykisk og fysisk. Ingen av oss valgte være med på det. Det var hans valg at vi ble utsatt for det. Og om det er det verste han har vært med på, kunne han bare latt det være, sier 19-åringen til Dagbladet.

Drepte om lag halvparten Det såkalte pumpehuset ligger på nordsiden av Utøya. Hit kom Anders Behring Breivik mot slutten av massakren 22. juli. Overlevende Dagbladet har snakket med, anslår at rundt 20 personer var ved det lille huset i vannkanten.

Klokka var et sted mellom 18.01 og 18.20 da han i løpet av få minutter drepte 14 personer, godt over halvparten av dem som gjemte seg der.

TILBAKE PÅ ØYA: Her er Marta Hofsøy tilbake på Utøya. Foto: privat
TILBAKE PÅ ØYA: Her er Marta Hofsøy tilbake på Utøya. Foto: privat Vis mer