GRAVID: Ulvetispa i Østmarka fotografert like før fødsel i fjor vår. Nå er trolig ny fødsel nært forestående. Foto: http://viltkamera.nina.no/
GRAVID: Ulvetispa i Østmarka fotografert like før fødsel i fjor vår. Nå er trolig ny fødsel nært forestående. Foto: http://viltkamera.nina.no/Vis mer

- Om det ikke er født valper ennå, vil det kunne skje når som helst

Ulvesommer i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2012 opplevde en oslomann alle hundeeieres mareritt da han gikk kveldstur med hunden på Lindeberg i Oslo. Elghunden var som vanlig ivrig, og forsvant innover i skogen.

Mannen hørte hyling, men måtte gi opp å finne ut hvor hundeskrikene kom fra. Sammen med kjærestens labrador klarte han dagen etter å spore opp liket av elgehunden noen hundre meter fra parkeringsplassen til Bjørka borettslag.

Dette var første gang en ulv har drept hund i Østmarka.

- Ulven som drepte elghunden stammet fra det norsksvenske ulvereviret ved Halden. Den oppholdt seg to måneder i Østmarka før den havnet i Sør-Trøndelag. Der kunne den ikke være på grunn av beiteområder, og den ble derfor avlivet i fjor vår, forteller rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Nye valper i vente I 2013 etablerte et ulvepar revir i Østmarka. De fikk valper i fjor vår.

- Det har vært en flokk der med to voksne og tre, fire valper i hele vinter. DNA-analyse viser at hannulven stammer fra grensereviret ved Halden og faktisk er broren til ulven som drepte elgehunden i 2012. Tispa kommer fra et revir nord for Stockholm, og har i så måte byttet hovedstad, sier Wilberg.

Fjorårets ulveunger kan allerede ha dratt ut og forlatt reviret i Østmarka, da de gjerne gjør det når de er rundt ett år gamle.

- Det er sannsynlig at ulveparet i Østmarka får nye valper nå i mai. Valpene kan ha kommet allerede, men vi har ikke fått høre om slike observasjoner ennå. Hvis tispa og hannen lever og har det bra, får de gjerne valpekull flere år på rad, sier Wilberg.

Han får støtte av leder Morten Kjørstad i Rovdata som sier det er en kjenngjerning at ulver i Skandinavia får sine kull i slutten av april eller i mai.

- Om det ikke er født valper ennå, vil det kunne skje når som helst, sier Kjørstad.

God ulvekontroll Wilberg og Kjørstad sier myndighetene har svært god oversikt over alle ulver i Skandinavia.

- DNA-analyse gir de mest presise svarene. Vi har DNA-profiler som gjør at om vi finner hår eller skitt fra individer vi ikke har vært borti før, så finner vi ut hvor de stammer fra, sier Morten Kjørstad.

DET FERSKESTE BILDET: Dette bildet er tatt 17. mars i år. Ekspertene tør ikke si med sikkerhet om dette er en av de voksne ulvene eller en av fjorårets valper. Foto: http://viltkamera.nina.no/
DET FERSKESTE BILDET: Dette bildet er tatt 17. mars i år. Ekspertene tør ikke si med sikkerhet om dette er en av de voksne ulvene eller en av fjorårets valper. Foto: http://viltkamera.nina.no/ Vis mer

Ifølge ekspertene har ikke mennesker noen grunn til å frykte ulvene.

- Så godt som ingen observasjoner av flokken i Østmarka har nådd oss. Men er du hundeeier, bør du tenke på å ha hunden i bånd i områder hvor det finnes ulv. Ulvene vil kunne se på hunder som konkurrenter og ønske dem vekk. Ulver vil også angripe annen ulv som skulle komme inn på deres område, sier Kjørstad.

Rundt 70 ulver Rovdata melder at det under vinterens og vårens overvåking av ulv i Norge så langt påvist 65-73 ulver på norsk areal, hvorav 33-37 er helnorske.

Det vil si at de utelukkende er registrert på norsk side av riksgrensa mot Sverige.

ULVEVALP: En ulvevalp fra fjorårets kull i Østmarka fanget på kamera i august 2013.  Foto: http://viltkamera.nina.no/
ULVEVALP: En ulvevalp fra fjorårets kull i Østmarka fanget på kamera i august 2013. Foto: http://viltkamera.nina.no/ Vis mer