KJØRTE RULLESTOL LANGS E18: En eldre mann kjørte langs E18 ved Heistad i Telemark med en elektrisk rullestol. Det mistenkes at mannen var påvirket av alkohol, og politiet har beslaglagt førerkortet. I veitrafikklovens paragraf 3 heter det «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret». Bildet er tatt et helt annet sted på E18, enn der hendelsen skjedde i går kveld. Foto: Scanpix
KJØRTE RULLESTOL LANGS E18: En eldre mann kjørte langs E18 ved Heistad i Telemark med en elektrisk rullestol. Det mistenkes at mannen var påvirket av alkohol, og politiet har beslaglagt førerkortet. I veitrafikklovens paragraf 3 heter det «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret». Bildet er tatt et helt annet sted på E18, enn der hendelsen skjedde i går kveld. Foto: ScanpixVis mer

- Om du går langs E18 møkka full eller på annen måte opptrer slik at du skaper farlige situasjoner i trafikken, kan førerkortet ryke

Det sier telemarkspolitiet etter at 84-åring fikk inndratt førerkortet da han kjørte med rullestol på E18 i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var lørdag kveld at sentralbordet ved alarmsentralen til telemarkspolitiet kokte. En eldre mann kjørte langs E18 ved Heistad med en elektrisk rullestol.

- Vi fikk ekstremt mange meldinger fra folk som opplevde dette som en farlig situasjon, sier operasjonsleder ved telemarkspolitiet Vidar Aaltvedt til Dagbladet.

Han forteller at politiet har tatt blodprøve av mannen, og mistenker at han var påvirket av alkohol da han kjørte ut på den sterkt trafikkerte veien.

Mot kjøreretningen - Først kjørte han noen hundre meter i retning Skjelsvik, før han snudde doningen mer eller mindre midt i kjørebanen. Der han snudde, var det midtdelere og ekstremt trangt, dette kunne fort ha skapt en farlig situasjon, sier operasjonslederen.

Etter å ha snudd skal 84 åringen ha kjørt circa en kilometer mot kjøreretningen.

- Like før han skulle kjøre inn i Kjørholtunellen med kurs for Bamble, klarte to trafikanter å stoppe ham. Kort tid etter var Utrykningspolitiet på stedet.

Førerkortet beslaglagt Politiet har tatt blodprøver av 84-åringen og venter på resultatet av disse før de avgjør hva som skal skje videre i saken:

- Man trenger ikke førerkort for dette kjøretøyet, men like fullt blir hans førerkort beslaglagt på stedet.

Han forteller at paragraf nr. 3 og nr. 21 i veitrafikkloven angir at enhver som ikke ferdes aktsomt på veiene, kan fradømmes retten til å kjøre bil og tap av førerkort. I veitrafikklovens paragraf 3 heter det «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

- Etter mitt skjønn kommer den snumanøveren mannen gjorde midt på E18, klart inn under denne paragrafen.

- Så man kan miste lappen selv om man ikke kjører bil?

- Om du går langs E18 møkka full eller på annen måte opptrer slik at du skaper farlige situasjoner i trafikken, kan førerkortet ryke, sier operasjonsleder Aaltvedt til Dagbladet.

Innrømmet øldrikking Farlige situasjoner i trafikken uavhengig om de skjer bak rattet eller ikke, kan føre til inndragelse av førerkort eller bøter, sier han.

- Men en inndragelse av denne mannens førerkort vil endelig skje dersom han blir dømt etter denne paragrafen. Han har status som siktet, og foreløpig er førerkortet midlertidig beslaglagt. Han skjønte nok at han hadde gjort noe dumt, og innrømmet at han hadde drukket noe øl. Han var sammarbeidsvillig, og vi måtte ikke pågripe ham med makt - men han var ikke enig i at vi beslagla førekortet hans, forteller operasjonslederen.