Om du sitter fast i heisen, kan du måtte belage deg på å bruke helgen der

Securitas slår alarm om vekterstreiken.

VEKTERSTREIK: Joachim Jørgensen (til høyre) er streikevakt utafor hovedkontoret i Oslo. De har streiket siden fredag den 1 juni klokka 20
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
VEKTERSTREIK: Joachim Jørgensen (til høyre) er streikevakt utafor hovedkontoret i Oslo. De har streiket siden fredag den 1 juni klokka 20 Foto: HANSEN NINA / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -Fra i dag er vi i en situasjon der liv og helse er satt på spill, sier informasjonssjef i Securitas André Thomsgård til Dagbladet.

Vekterstreiken trappes opp fra i dag, og det meste som har med vakttjenester vil nå være rammet.

- Vi har tatt ut ytterligere 439 vektere i dag. Det er noe utvidet på flyplassene og så er det de nordligste fylkene som er rammet. Det vil si ordinære oppdrag som alarmutrykning og verditransport blir rammet, sier kommunikasjonssjef i Norsk Arbeidsmandsforbund, Trond Erik Thorvaldsen, til Dagbladet.

Helg i heisen
- Vi kan ikke lenger ivareta folks sikkerhet, fordi vi ikke har mulighet til å svare på for eksempel trygghetsalarmer og heiser som står fast, sier Thomsgård.

Hvor man befinner seg, og hvilken tid på døgnet det gjelder, vil ha betydning for om vekterne rykker ut eller ikke.

- Om heisen setter seg fast en fredag ettermiddag, er det fare for at ingen vektere kan være på plass før over helgen, sier han.

På Securitas? nettsider står det at nød- og beredskapstelefoner ikke vil bli berørt av streiken.

- Det betyr at meldingene kommer inn til oss, men vi har ikke mulighet til å besvare, sier Thomsgård.

- Vi har gjort de grepene som er mulig å gjøre for å unngå denne situasjonen, men nå er altså liv og helse i fare, sier han.

Forberedt på langvarig streik Fem dager ut i streiken er streikemoralen blant vekterne på topp. Det får Dagbladet opplyst av vekterne som tirsdag holdt streikevakt utenfor Securitas hovedkontor i Oslo tirsdag.

- Vi er innstilt og forberedt på en langvarig streik, sier streikevakt Joakim Jørgensen (22).

- Vi håper selvsagt på en snarlig løsning, men det får altså tiden vise. Vi er i hvert fall ikke innstilt på å gi oss med det første, legger han til.

Og streiken kan bli langvarig — om ikke hensyn til liv og helse tvinger fram en løsning gjennom tvungen lønnsnemd.

Så langt har det ikke vært tegn til bevegelse hos partene. Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) står beinhardt på sitt, og vekternes motpart, NHO Service, mener det ikke er grunnlag for streik i det hele tatt.

Administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service mener at vekterne er tilbudt «et av vårens beste lønnsoppgjør». Han viser til at vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund er tilbudt en økning på 8 kroner timen i år, et tilbud den konkurrerende fagforeningen Parat sa ja til.

Mindre lommepenger Avstanden synes lang til vekterne som holder stand utenfor Securitas-bygget på Grønland. Yonas Touhami (21) sier han er innstilt på å streike så lenge han må. At streikepengene ikke dekker all verden, får bare være — selv om han egentlig sparer opp til sommerferien.

- Det blir litt mindre lommepenger å rutte med, men det får bare bli sånn. Høyere lønn må vi ha, så får vi bare gjøre det som trengs, sier han.

Han er sikker på at dagens opptrapping vil føre fram for vekterne.

- Høyere lønn blir det. Det er klart, sier han.