Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Om ei uke tar vi Asmara»

Etiopia hevder at landets styrker bare står 100 kilometer fra Asmara, hovedstaden i Eritrea. Seierssikre etiopiske soldater sier de tar Asmara om ei uke. Og etiopiske krigsfly fortsetter å bombe strategiske mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet i Oslo oppfordrer norske borgere til å forlate Eritrea. USAs ambassade i landet har satt i verk delvis evakuering. Rundt 40 norske borgere oppholder seg i Eritrea, de fleste i hovedstaden. Norges konsul i Asmara vil bistå med evakuering av dem som ikke kommer seg ut med rutefly, opplyste UD i går.

«Ta Asmara»

Spredte forbrente lik av eritreiske soldater og sønderskutte militære kjøretøy, hauger med ødelagte eller oppgitte våpen, granathylser og brukt ammunisjon ligger langs de etiopiske framrykkingsveiene etter åtte dagers angrep. Etiopia hevder at de eritreiske styrkene sprenger bruer for å forsinke deres anmarsj.

Langs den 70 km lange veien fra grensa til Barentu, som etioperne tok onsdag, finnes ingen levende eritreere, meldte journalister som hadde vært på åstedet i går. De fleste døde synes å være begravd i all hast, i tråd med stedets muslimske og kristne skikk. Byen Barentu, med kirker, moskeer og lave hus på to og tre etasjer ligger stort sett uskadd. Men innbyggerne har flyktet, med unntak av noen få nomader.

Seierssikker

Slaget om Barentu tok to døgn og sto i Derkebia-passet som fører inn til dalen der byen ligger. Med først kamphelikoptere og artilleri, deretter med infanteristyrker, jagde etioperne de eritreiske soldatene på flukt. Eritrea kaller det taktisk tilbaketrekking. Nå har etioperne befestet åsene rundt byen. I seierssikkert lune var krigens redsler tilsynelatende fjerne for de etiopiske soldatene.

- Om ei uke tar vi Asmara, skrøyt en av soldatene til en journalist fra nyhetsbyrået Reuters.

Begge sider hevder å ha påført motstanderen enorme tap, men ingen sier noe om sine egne.

Etiopisk framgang

Etiopia avviser å ha planer om å overta anerkjent eritreisk land, men viser samtidig ingen tegn til å stanse frammarsjen fra nord og sør. For Eritrea virker tilstanden nå svært alvorlig.

Etiopia hevdet i går å ha bombet en rakettbase sør for Asmara. De hadde også angrepet et stort, militært festningsanlegg i vest på andre dagen. Etioperne sier videre at de har tatt byen Omahajar, ved treriksgrensa mellom Eritrea, Etiopia og Sudan. Fredag kveld hadde de inntatt byen Maidima, bare 100 kilometer fra hovedstaden Asmara.

Trenger hjelp

I Asmara kjørte imidlertid lastebiler med hoiende og vinkende soldater gjennom gatene på vei til fronten i går, meldes det.

- Det ser ikke ut som en beseiret og demoralisert hær, sa et øyenvitne.

En talsmann for Eritreas regjering insisterte på at Asmara ikke er i fare. Han anklaget samtidig USA for ikke å ta til motmæle mot og fordømme Etiopia. USA sprer dessuten frykt ved å begynne delvis evakuering. Dette skaper frykt fordi det kan utløse full evakuering av alle hjelpearbeidere, akkurat idet hundretusener av flyktende og sultne eritreere trenger hjelpen som mest. Antall eritreere på flukt kan være oppe i en million, nesten en tredjedel av landets innbyggere.

Den eritreiske presidentens rådgiver, Yemane Gebremeskel, anslår antall flyktninger til en million. FN mener tallet er troverdig. Flyktningene strømmer østover fra de voldsomme kampene i den vestlige delen av landet.

Eritrea har bedt om øyeblikkelig matvarehjelp til flyktningene. FNs generalsekretær, Kofi Annan sa fredag at 350000 eritreere trenger øyeblikkelig humanitær hjelp.

FNs barnefond (UNICEF) uttalte at så mange som halvparten av Eritreas befolkning på mellom 3,1 og 3,8 millioner mennesker kan bli avhengig av internasjonal hjelp for å overleve.

Tusener av eritreere har også flyktet inn i Sudan, melder sudanske myndigheter og representanter for hjelpeorganisasjoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media