«Om ei uke tar vi Asmara»

Etiopia hevder at landets styrker bare står 100 kilometer fra Asmara, hovedstaden i Eritrea. Seierssikre etiopiske soldater sier de tar Asmara om ei uke. Og etiopiske krigsfly fortsetter å bombe strategiske mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utenriksdepartementet i Oslo oppfordrer norske borgere til å forlate Eritrea. USAs ambassade i landet har satt i verk delvis evakuering. Rundt 40 norske borgere oppholder seg i Eritrea, de fleste i hovedstaden. Norges konsul i Asmara vil bistå med evakuering av dem som ikke kommer seg ut med rutefly, opplyste UD i går.

«Ta Asmara»

Spredte forbrente lik av eritreiske soldater og sønderskutte militære kjøretøy, hauger med ødelagte eller oppgitte våpen, granathylser og brukt ammunisjon ligger langs de etiopiske framrykkingsveiene etter åtte dagers angrep. Etiopia hevder at de eritreiske styrkene sprenger bruer for å forsinke deres anmarsj.

Langs den 70 km lange veien fra grensa til Barentu, som etioperne tok onsdag, finnes ingen levende eritreere, meldte journalister som hadde vært på åstedet i går. De fleste døde synes å være begravd i all hast, i tråd med stedets muslimske og kristne skikk. Byen Barentu, med kirker, moskeer og lave hus på to og tre etasjer ligger stort sett uskadd. Men innbyggerne har flyktet, med unntak av noen få nomader.

Seierssikker

Slaget om Barentu tok to døgn og sto i Derkebia-passet som fører inn til dalen der byen ligger. Med først kamphelikoptere og artilleri, deretter med infanteristyrker, jagde etioperne de eritreiske soldatene på flukt. Eritrea kaller det taktisk tilbaketrekking. Nå har etioperne befestet åsene rundt byen. I seierssikkert lune var krigens redsler tilsynelatende fjerne for de etiopiske soldatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer