«Om en faen vil sprenge dette, er det bare å skru igjen her»

Landets største fiskebollefabrikk frykter terror og sabotasje etter datalekkasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SORTLAND/BODØ (Dagbladet): Dagbladet har avdekket hvordan brannsentralen for 23 kommuner i Nordland i lang tid har ligget åpen og uten noen form for passordbeskyttelse på Internett.

Blant mange sensitive data, ligger all informasjon om adkomst, nøkler, dører og farlige stoffer ved fabrikken Vesteraalens på Sortland i Nordland.

- Sveisegass, propan, etsende stoffer, maursyre, lut, syre, helium hydrogen, diesel... Det smeller bra det her, sier teknisk sjef Bjørn Alnes ved Vesteraalens og slår oppgitt ut med hendene over at fabrikkens hemmeligheter har ligget åpent og ubeskyttet.

Terrorfrykt Sammen med produksjonssjef Viktor Johnsen viser han Dagbladet rundt blant produksjonsutstyr verdt nærmere 50 millioner kroner på fabrikken. Begge er forbanna. Dagbladet har vist dem innsatsplanen for fabrikken, som har ligget åpen og tilgjengelig på nett.

- Her står jo alt. Og det ligger åpent på nettet..for Gud og hvermann? Det er jo skremmende. Da er vi i så fall et enkelt terrormål, sier Johnsen.

- Og informasjonen er fersk, helt oppdatert, sier Alnes.

Andre boller Vesteraalens er landets største produsent av hermetiserte fiskeboller og blant verdens største produsenter av tran. I en slik foredling er det mange farlige stoffer som befinner seg i store volum på fabrikkområdet.

- Jeg tror ikke det er noen fare for menigmann, men om denne informasjonen kommer i hendene på noen som ønsker at det skal skje noe, så er jo vi et mål som kan gjøre stor skade for nærområdet, sier Johnsen.

MIDTRE HÅLOGALAND: Brannsentralen dekket fram til i sommer disse kommunene i Nordland. I dag er området dekket av 110-sentralen i Salten. KART: 110-sentralen
MIDTRE HÅLOGALAND: Brannsentralen dekket fram til i sommer disse kommunene i Nordland. I dag er området dekket av 110-sentralen i Salten. KART: 110-sentralen Vis mer

- Om for eksempel 10 000 liter med maursyre skulle havne i havet, vil det bli ballade i havna, sier Alnes.

- Vi har diesel og gasser her, så det er jo ei utfordring at det ligger åpent. Det er en skummel sak, sier Johnsen.

- Vi stolte på dem Som ansvarlige for drift og sikkerhet av fabrikken, er de sjokkerte over at noen de stoler på har hatt så dårlig kontroll på sensitive data.

- Vi har jo egne systemer for sikring av dører og folk, men hva hjelper det når alt dette ligger åpent? Jeg er veldig overrasket over at så sensitiv informasjon ligger åpent på nettet, noe vi trodde var tett, lukket og beskyttet hos de instansene vi leverte informasjonen til. Det er skremmende, sier Johnsen.

Frykter sabotasje Han frykter dette er så konkret informasjon at det i feil hender kan ha enorme konsekvenser, på ulike plan.

BLANT VERDENS STØRSTE: Vesteraalens er størst i Norge på fiskeboller i hermetikk, og en av de største produsentene i verden på produksjon av torskeleverolje (tran). Fabrikkledelsen frykter sabotasje av mat og utstyr som følge av sikkerhetsbristen ved 110-sentralen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BLANT VERDENS STØRSTE: Vesteraalens er størst i Norge på fiskeboller i hermetikk, og en av de største produsentene i verden på produksjon av torskeleverolje (tran). Fabrikkledelsen frykter sabotasje av mat og utstyr som følge av sikkerhetsbristen ved 110-sentralen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Konsekvensen ved sabotasje, terror. At folk får vite hvor de ulike tingene står. Blir det fyr i dette, ødelegges jo fabrikken. Da eksploderer den. For oss som matvareprodusent kan det ha alvorlige konsekvenser om noen vil skade oss i forhold til sabotasje av ingredienser i maten vi lager eller sette oss ut av produksjon, sier Johnsen.

Alnes er sjokkert over at alle fabrikkens hemmeligheter og farlige stoffer er angitt så detaljert som tilfellet er:

- Om en faen vil sprenge detta, er det bare å skru igjen her - så sier det puff. Et kjempesmell. Her har vi kjemikalier, granulater, ammoniumklorid, Det er jo sterkt etsende. Og her står det helium, men det står jo i planen hvor man finner det, sier han oppgitt.

Miljøfrykt Også miljøet kan rammes hardt, skulle det skje fabrikken noe:

Vis mer

- Bak oss i tankene har vi syre, sterk maursyre som brukes i en del av produksjonen. Om det slippes ut eller gjøres sabotasje med, får det konsekvenser for omgivelsene ved at det renner ut i havna her, sier Johnsen.

- Den er jo sterkt etsende, hun er rett og slett farlig, sier Alnes om syra.

- Høyst beklagelig Brannsjef Rolf Søtorp ved Salten Brann IKS overtok i sommer ansvaret for den nå nedlagte 110-sentralen Midtre Hålogaland.

- Det er jo høyst beklagelig. De som gir oss denne type informasjon, må være trygge på at vi har gode systemer for å ta vare på den informasjonen. Hvorfor det ligger ute fra Midtre Hålogaland må vi stupe inn i og undersøke med en gang, sier han til Dagbladet.

OPPSKRIFT: En innsatsplan er utarbeidet for å gi brannmannskaper rask og livsviktig informasjon om et mulig brannsted. Planen inneholder også sensitive data om farlige, brennbare eller eksplosive stoffer, som her ved Vesteraalens (Maritex-fabrikken). Dagbladet har sladdet deler av informasjonen i bildet.
OPPSKRIFT: En innsatsplan er utarbeidet for å gi brannmannskaper rask og livsviktig informasjon om et mulig brannsted. Planen inneholder også sensitive data om farlige, brennbare eller eksplosive stoffer, som her ved Vesteraalens (Maritex-fabrikken). Dagbladet har sladdet deler av informasjonen i bildet. Vis mer

Serveren eies av Narvik kommune, som stengte den kort tid etter Dagbladets besøk.

SENSITIV INFORMASJON: Produksjonssjef Viktor Johnsen (t.v.) og teknisk sjef Bjørn Alnes er oppgitt over at fabrikkens hemmeligheter har vært tilgjengelig for alle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SENSITIV INFORMASJON: Produksjonssjef Viktor Johnsen (t.v.) og teknisk sjef Bjørn Alnes er oppgitt over at fabrikkens hemmeligheter har vært tilgjengelig for alle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
STUDERER DATA: Produksjonssjef Viktor Johnsen (t.v.) og teknisk sjef Bjørn Alnes studerer dokumentene Dagbladet fant på 110-sentralens åpne serverer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
STUDERER DATA: Produksjonssjef Viktor Johnsen (t.v.) og teknisk sjef Bjørn Alnes studerer dokumentene Dagbladet fant på 110-sentralens åpne serverer. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer