Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Om ett år er jeg tre ganger mer kjent enn deg»

På byen kontaktet Anders Behring Breivik kjendiser og kulturelite. Da de fikk dørvakten til å kaste ham ut, varslet massemorderen at noe var i gjære.

FORFERDET: Til en norsk A-kjendis skrøt Anders Behring Breivik om at han om ett år seinere ville være svært kjent. Kjendisen ante ikke hva Breivik mente - før bildene av Breivik ble lekket i pressen. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet
FORFERDET: Til en norsk A-kjendis skrøt Anders Behring Breivik om at han om ett år seinere ville være svært kjent. Kjendisen ante ikke hva Breivik mente - før bildene av Breivik ble lekket i pressen. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik ble kastet ut fra Skaugum, bakgården på det populære utestedet Palace Grill, ei natt omtrent ved årsskiftet 2010-11. Han hadde da en hel kveld oppført seg plagsomt overfor en norsk A-kjendis.

Jeg synes han var veldig kjip, sier kjendisen til Dagbladet.

Hadde våpen Han lar seg intervjue mot at han holdes anonym:

- Jeg vil ikke ha noe med en så forferdelig sak å gjøre, slår kjendisen fast.
 
På dette tidspunktet hadde Breivik ifølge sitt såkalte manifest lenge brukt anabole steroider og skaffet gift til å ha i kulene han ville bruke, og begynte å skaffe ingredienser til bomba som gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli. Breivik drev aktiv våpentrening, og hadde skaffet både magasiner, lasersikte og annet våpenutstyr.

Allerede relativt tidlig den aktuelle kvelden skal Breivik ha observert kjendisen inne på utestedet.

- Jeg så at han stirret på meg, og «visste» at han ville ta kontakt. Allerede fra begynnelsen av samtalen var han ufin.

Korstog Breivik snakket fra begynnelsen av om den norske innvandringspolitikken - noe som er uvanlig, ifølge kjendisen. Flesteparten av fansen som tar kontakt på byen vil heller snakke om kjendisens gjøren og laden, eller egne prosjekter.

- Han snakket om korstog og tempelriddere, jeg synes han framsto veldig ekkel. Jeg fikk frysninger av hele fyren, sier A-kjendisen til Dagbladet.

Kjendisen tok flere ganger i løpet av samtalen kontakt med kameraten han var ute med, og forsøkte å hinte til Anders Behring Breivik om at de to ville han skulle forsvinne:

- Jeg spurte kameraten min om «kjenner du han her?». Han svarte «nei, ikke jeg heller», også forsøkte vi bare å overse ham.

Krangel Anders Behring Breivik fortsatte i stedet å snakke om innvandrere, islam, tempelriddere og korstog. Til slutt ble kjendisen og hans kamerat irritert, og stemningen ble amper. Da fikk de dørvaktene på Skaugum til å kaste ut Breivik.

- Han begynte å bli ganske full. Noe av det siste han sa før han ble kastet ut var: «om ett år er jeg tre ganger med kjent enn deg». Jeg har aldri hørt noe sånt noen gang, sier kjendisen rystet til Dagbladet.

Der og da ante han ikke hva som lå i den kryptiske setninga. Da navnet Anders Behring Breivik først ble lekket i norske og internasjonale medier, tok det litt tid før kjendisen husket samtalen. Men så kom de første bildene.

SKRØT PÅ FYLLA: Anders Behring Breivik skrøt av sin kommende berømmelse da han festet på Oslo vest. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix
SKRØT PÅ FYLLA: Anders Behring Breivik skrøt av sin kommende berømmelse da han festet på Oslo vest. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix Vis mer

- Jeg kjente ham igjen på bildene, og kom på historien. Da fikk jeg en fæl følelse i magen.

Politiadvokat Christian Hatlo sier dette om kjendisens historie:

- Dette kan vi ikke si noe om nå.

«Støvsuger» Også Ingar Bækkelien (45) husker Anders Behring Breivik. Bækkelien gjorde svært kontroversiell stand-up i Oslo tidlig på 2000-tallet, der han harselerte med og kom med svært grove utspill om islam, muslimer og innvandrerbefolkningen.  

- Jeg føler meg skyldig, sier Bækkelien til Dagbladet.  

- Etter et show ble jeg kontaktet av Breivik. Da presenterte han seg bare som Anders Behring. Han ville høre på alt jeg hadde å si om islam. Det var ganske drastiske ideer, innrømmer Bækkelien. Han forteller at Breivik selv sa svært lite, men var flink til å «tappe» Bækkelien for de radikale, frustrerte ideene han preket.

Ingar Bækkelien sier han dro kjensel på Breivik da han så videoen fra en FpU-fest i 2002, publisert i flere medier.

- Han så helt annerledes ut på de nye bildene. Han må ha tatt plastisk kirurgi i ansiktet, sier han.

Playboy-modell Breivik har også kontaktet tidligere Playboy-modell Monica Hansen, som også har deltatt i «Norske Hollywoodfruer». Den første meldinga kom for et halvt års tid siden.

- Jeg fikk en høflig melding, som jeg ofte får på Facebook. Han skrev blant annet: «Du gjør det så bra, du er norsk». Det var ikke noe flørting, det var helt vanlig, sier Hansen til Dagbladet.

Hun understreker at hun aldri svarte, men at drapsmannen likevel sendte henne flere meldinger, og han skal også ha sendt med bilde av seg selv i gallaantrekk med medaljer på brystet.

Dagbladet skrev på fredag at Breivik hadde vært på Palace Grill natta før terrorangrepene. Han skal ha frekventert det fasjonable utestedet siden han var student ved Oslo handelsgymnas fra 1995-1998.

Festet hyppig I sitt såkalte manifest skriver Breivik at han i «sitt tidligere liv» var opptatt av byturer, fyll og statussymboler. Selv om han hevdet han så nå på vennenes «overfladiske liv», fortsatte han selv å feste.

MODELL: Monica Hansen har vært månedens babe i Playboy. Hun er kontaktet av Anders Behring Breivik. Foto: Magnus Rønningen / Dagbladet
MODELL: Monica Hansen har vært månedens babe i Playboy. Hun er kontaktet av Anders Behring Breivik. Foto: Magnus Rønningen / Dagbladet Vis mer

Sommeren 2010 skriver han at han har gravd ned våpen og utstyr på et hemmelig sted i Norge. Samtidig dro han til Praha for å kjøpe våpen og drikke.

- Jeg har også festet med masse folk jeg møtte på herberget, skriver Breivik i manifestet.

Og festene fortsetter etter hjemkomst.

- Jeg har festet med vennene mine, siden jeg kom tilbake fra Praha. Dekkhistorien jeg brukte overfor alle jeg kjenner er at jeg promoterte boka mi, skriver Breivik.

Bestiller kjemikalier Samtidig som han bestiller kjemikalier fra Kina, forteller han om fest med venner fra videregående. Han forteller han om politiske diskusjoner i fylla med gamle venner, en av dem anser Breivik som en ekstrem marxist.

- Vi klarte å trykke på knappene hans igjen og igjen uten at han innså at vi brukte ham som leverandør for topp underholdning, skriver Breivik.

Breivik skryter av leiligheten til en venn i Bogstadveien, som han omtaler som det perfekte ungkarsstedet. En kompis omtales som en playboy og en festegud. Ved årsskiftet 2010/2011 skal Breivik ha vært svært sosial.

- Den siste uka i hovedstaden tilbrakte jeg mye tid med venner, festet og deltok på ulike sosiale arrangement. Jeg visste at det ville bli den siste sjansen på veldig lang tid, jeg ville være sammen med dem, skriver Breivik.

Så reiste han til Rena for å lage bomben.

Holder tett I avhør har Breivik forklart seg i detalj, ofte på engelsk, om hva han gjorde i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Den terrorsiktede 32-åringen har til nå imidlertid ikke snakket mye om hva han gjorde i tiden før. Han har i avhør henvist til manifestet.

- Jeg kan bekrefte at han ikke har forklart mye om hva han har gjort i ukene og årene før. Han har valgt å ikke forklare seg om for eksempel hvem han var sammen med på gitte tidspunkt. Han ønsker ikke å involvere andre i saken, sier forsvarer, advokat Geir Lippestad.

FESTET: Her i området rundt Bogstadveien festet Anders Behring Breivik.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
FESTET: Her i området rundt Bogstadveien festet Anders Behring Breivik. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Beskytter han noen?

- Nei, det har jeg ingen grunn til å tro, svarer Lippestad

SIER LITE: Forsvarer Geir Lippestad sier Breivik i avhør forteller svært lite om tida før terrorangrepet, og bare henviser til sitt såkalte manifest. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
SIER LITE: Forsvarer Geir Lippestad sier Breivik i avhør forteller svært lite om tida før terrorangrepet, og bare henviser til sitt såkalte manifest. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling