ORANGUTANG: Både Borneo-orangutangen og Sumatra-orangutangen kan være utryddet om ti år. De to artene er de eneste orangutangartene som finnes. Foto: Frans Lanting / DPA / NTB Scanpix
ORANGUTANG: Både Borneo-orangutangen og Sumatra-orangutangen kan være utryddet om ti år. De to artene er de eneste orangutangartene som finnes. Foto: Frans Lanting / DPA / NTB ScanpixVis mer

Om få år kan orangutangen være utryddet: - Situasjonen er akutt. Forbrukere og selskaper har et enormt ansvar

Årsaken er palmeolje. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil si ti år dersom vi ikke klarer å stoppe ødeleggelsen. Jeg tror Sumatra-orangutangen forsvinner før det hvis man ikke ordner opp.

Det sier Alan Knight, leder for den frivillige organisasjonen International Animal Rescue (IAR), til The Independent.

Han snakker om utryddelse av Borneo-orangutangen.

Palmeolje har skylda

PÅ SKOLEBUSSEN: Disse orangutangene er foreldreløse, så nå er det mennesker i organisasjonen Internasjonal Animal Rescue som skal lære dem hvordan de skal overleve i naturen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Borneo-orangutangen og Sumatra-orangutangen er de to eneste orangutangartene som finnes. De holder til på øyene Borneo og Sumatra i sørøstasia.

Borneo er delt mellom Brunei, Indonesia og Malaysia, mens Sumatra tilhører Indonesia. Malaysia og Indonesia er blant landene i verden som produserer mest palmeolje - og det er utvidelsen av palmeoljeplantasjer som er årsaken til at artene nå regnes som kritisk utrydningstruet av International Union for the Conservation of Nature (IUCN), som jevnlig oppdaterer den internasjonale rødlista.

De skriver at over 3000 kvadratkilometer av det opprinnelige habitatet til Borneo-orangutangen forsvant årlig mellom 2000 og 2010.

Innen 2020 ventes den totale nedgangen i habitat å være på 32 000 kvadratkilometer.

- Situasjonen er helt akutt

Ifølge The Independent har mer enn en fjerdedel av skogene i Indonesia forsvunnet i løpet av de siste 25 årene - det tilsvarer 76 millioner åkre, altså et område på størrelse med nesten hele Tyskland.

- Det er få år igjen før alt er borte. Orangutangen er jo vår nærmeste slektning, så det er litt ekstra spesielt om vi ikke klarer å motarbeide det, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge.

Den britiske avisa skriver at antall Borneo-orangutanger ble redusert med mer enn 60 prosent mellom 1950 og 2010. Innen 2025 er antallet forventet å minke med ytterligere 22 prosent.

- Jeg tror Knight har helt rett i advarselen. Til tross for mye prat forsvinner regnskog i enormt stor skala på alle øyene i Indonesia. Det er nesten ikke regnskog eller leveområde igjen for orangutangene. På Borneo er det bedre enn på Sumatra, men det gjøres ikke mye. Situasjonen er helt akutt, både for orangutangen og for andre regnskogsarter i Indonesia, blant annet tigeren, sier Gulowsen i Greenpeace.

- Forbrukere har et enormt ansvar

Han forteller at framtida for Borneo ser ut til å bli like ille som situasjonen i dag er på Sumatra, dersom ikke noe dramatisk nytt skjer.

- Palmeolje er en av de største driverne, så økningen i etterspørsel må bort. Vi kan ikke la dette skje uten kamp, men her har både forbrukere, selskaper som benytter seg av tømmer og palmeolje og de som vurderer å kjøpe ris og kull et enormt ansvar. Det samme gjelder indonesiske myndigheter. Samtidig mangler viktige stemmer.

- Hvem er det som mangler?

KLEMMER SEG SELV: Orangutangbabyen Joss har levd som kjæledyr i to år. Hun lider av traumer og mangel på omsorg. Video: International Animal Rescue Vis mer

- De store landene. Mange av produktene selges til Kina og Kina har langsomt begynt å vise mer interesse for det fotavtrykket de setter. Flere land bør også gjøre som Norge: Stille opp med hjelp dersom indonesiske myndigheter bestemmer seg for å handle.

- Skygg unna palmeolje

Også Anja Lillegraven, leder av Sørøst-Asia-avdelingen til Regnskogfondet, peker på viktigheten av globalt engasjement. Regnskogfondet har de siste fem årene kjørt en kampanje mot palmeolje. Lillegraven forteller at den har hatt stor effekt i Norge, men at effekten på det globale forbruket har vært begrenset.

- Likevel er det en viktig symbolsak som er blitt lagt merke til av beslutningstakere i Indonesia og store selskaper som kjøper inn palmeolje. Noen av dem har nå satt større krav til oljen som blir produsert. Flere av de store selskapene har kommet med ny bærekraftspolitikk. Dette er en positiv utvikling.

Men i det siste er har en ny faktor ført til økt etterspørsel etter palmeolje: Biodrivstoff.

- Først og fremst gjelder dette det nasjonale markedet i Indonesia, der palmeolje har blitt en viktig ingrediens i biodrivstoff. Det er en av årsakene til at det fremdeles er ekstremt stor etterspørsel. Derfor handler dette først og fremst om hva nasjonale myndigheter bestemmer og hva det nasjonale lovverket sier. Fram til nå har det vært altfor dårlig. Myndighetene har delt ut tillatelser til palmeoljeplantasjer over en lav sko, uten å ta hensyn til hverken miljø eller mennesker. Nå jobbes det intensivt, blant annet fra norsk side, for å få på plass regelverk som kan stoppe ekspansjonen av palmeoljeplantasjer i Indonesia.

- Hva er sjansen for at det kommer til å skje?

- Vi håper jo at det skal skje. Indonesiske myndigheter diskuterer det, men det finnes store interessekonflikter innad i landet. Palmeoljeindustrien har mye politisk og økonomisk makt, og jobber for en opprettholdelse av status quo, men vi håper jo at de progressive regjeringskreftene vil vinne den kampen. Regnskogfondets partnere i Indonesia presser på for å oppnå dette.

I Norge er ikke palmeolje i biodrivstoff et like stort problem, men i løpet av det siste året har det kommet palmeoljeprodukter også i biodrivstoff i Norge. Regnskogfondet har advart mot bruk av dette.

Lillegraven har følgende tips til norske forbrukere som ønsker å stå imot palmeolje:

- Skygg unna palmeolje. Ikke bare la vær å kjøpe produkter som inneholder palmeolje, men si til produsentene som fører produktene at du ikke vil kjøpe det så lenge det inneholder palmeolje. Det er det signalet vi er nødt til å sende inntil myndighetene i Indonesia får på plass et bedre regelverk, sier hun.