- Om få måneder kan hundretusenvis være smittet

Utenriksminister Børge Brende svært bekymret for ebola-epidemien etter krisemøte i Washington D.C..

SVÆRT BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) møtte Dagbladet etter krisemøte om ebola i Verdensbankens lokaler i Washington D.C. i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
SVÆRT BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende (H) møtte Dagbladet etter krisemøte om ebola i Verdensbankens lokaler i Washington D.C. i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): I dag var Brende på et høynivåmøte i Verdensbankens lokaler i Washington D.C. om ebola-epidemien som herjer i Vest-Afrika. Neste uke reiser han til Sierra Leone og Liberia etter å ha blitt invitert av lederen for den amerikanske bistandsorganisasjonen, Rajiv Shah.

- Jeg er invitert av doktor Rashad som leder USAID om å være med til Liberia og Sierra Leone for å sende en sterk solidaritetserklæring og ikke minst se hva som skjer og styrke koordineringen av hjelpearbeidet, sier Brende til Dagbladet etter møtet.

- Må handle mer Norge allerede gitt nærmere 200 millioner kroner til arbeidet mot det dødelige viruset, og i dag varsler Brende at Norge vil gi ytterligere 70 millioner kroner. Dermed har Norge bidratt mer enn alle de andre nordiske landene til sammen.

- Vi må handle mer, og vi må handle raskere. Og vi ser nå på muligheten for å sende norsk helsepersonell og utstyr. Og at vi  da først får på plass en logistikk for eksempel gjennom Forsvarets herkulesfly for å få uttransportert eventuelt smittede helsearbeidere. Det er viktig at det er på plass. Det så vi ikke minst gjennom den unge, norske legen som nå er smittet, sier Brende.

KRISESTEMNING: Verdenssamfunnet møttes i dag til krisemøte om ebola-epidemien i Washington D.C. Her sitter blant andre lederen for IMF, Christine Lagarde (t.v.), presidenten i Guinea, Alpha Condé, FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. I bakgrunnen er presidenten i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, som var med på møtet via videolink. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KRISESTEMNING: Verdenssamfunnet møttes i dag til krisemøte om ebola-epidemien i Washington D.C. Her sitter blant andre lederen for IMF, Christine Lagarde (t.v.), presidenten i Guinea, Alpha Condé, FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. I bakgrunnen er presidenten i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, som var med på møtet via videolink. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Han mener hele verdenssamfunnet må gjøre langt mer enn i dag.

Hundretusener kan rammes - Vi kan om få måneder stå i en situasjon hvor hundretusenvis er smittet med en sykdom hvor 50-60 prosent ikke overlever. Det sier noe om alvoret i denne humanitære katastrofen, sier utenriksministeren.

Etter møtet hvor også lederen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, statslederne i de tre hardest rammede landene, president Alpha Condé fra Guinea, Ellen Johnson Sirleaf fra Liberia og Ernest Bai Koroma fra Sierra Leone samt ledere fra et tjuetalls andre land deltok, er Brende likevel ikke beroliget.

- Møtet i Sikkerhetsrådet i FN om ebola og møtet her nå viser at verdenssamfunnet har våknet opp. FN og WHO er mye mer aktive. Jeg er likevel fremdeles svært bekymret for utviklinga. Det gjøres ikke nok og det gjøres ikke raskt nok. Men det er skjedd mye mer de siste to ukene enn det har skjedd i månedene før, sier Brende.

Så langt er 3829 mennesker døde i virusepidemien, mens 8000 er smittet. 401 helsearbeidere er så langt smittet, og 232 er døde, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon, WHO. I USA er en mann fra Liberia død av virussykdommen.

Mandag ble det kjent at en spansk sykepleier er smittet av det dødelig viruset. Kort tid etterpå ble det kjent at en norsk kvinne, som jobber for Leger Uten Grenser i Sierra Leone også var smittet. Hun er nå bragt hjem til Norge hvor hun får behandling på Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

- Må evaluere - Har Vesten og verdenssamfunnet ventet for lenge med å reagere?

- Tidspunktet for evaluering er ikke nå. Nå er tidspunktet for handling. Jeg tror både FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) vil måtte gå gjennom sin respons. Jeg tror vi alle må gjøre det i etterkant. Nå må vi handle, sier Brende.

Han mener det er grunn til å være svært bekymret for at ebola kan komme ut av kontroll. Selv ser han fram til å se situasjonen i Vest-Afrika med egne øyne, men er ikke bekymret for sin egen sikkerhet.

- Det blir sterkt. Jeg vil ta aller forholdsregler vi blir bedt om å ta. Det er jeg ikke bekymret for. Det jeg er bekymret for, er at man ikke er rask nok med å trappe opp innsatsen som nå trengs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer