Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormen «Pabuk»

Om få timer feier stormen «Pabuk» over ferieparadisene

Fredag inntar den tropiske stormen «Pabuk» Thailand for fullt. Uværet er spådd å bli det verste som har rammet landet siden 1989.

KRAFTIGE BØLGER: Stormen «Pabuk» er forventet å treffe land innen de neste timene fredag. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

The Nation skriver at godt og vel 30 000 mennesker er evakuert i kystbyen Nakhon Si Thammarat. Det advares mot heftig regn, sterk vind og høye bølger. Titusenvis av mennesker er evakuert flere steder i ferieparadiset.

Tusenvis av turister skal også ha flyktet fra noen av Thailands mest populære feriesteder.

Anne Britt Sodefjed er på ferie i på Koh Samui sammen med ektemannen og et vennepar. Hun forteller til Dagbladet at den verste perioden blir mellom klokka 16 og 19 thailandsk tid, altså 10 og 13 norsk tid.

HEFTIGE BØLGER: Anne Britt Sodefjed merket at uværet tok seg opp allerede ved 05-tiden fredag morgen, norsk tid. Foto: Privat
HEFTIGE BØLGER: Anne Britt Sodefjed merket at uværet tok seg opp allerede ved 05-tiden fredag morgen, norsk tid. Foto: Privat Vis mer

- Da må vi holde oss innendørs. Men vi blir ikke så hardt rammet som fryktet. Hotellet er fantastiske til å ta vare på oss, sier hun til Dagbladet.

På Koh Samui er det satt opp røde flagg på stranda, noe som betyr at bading er forbudt eller uforsvarlig.

Sist lignende uvær herjet i Thailand, var tyfonen Gay i 1989. Da mistet 900 mennesker livet.

Vindkast opp mot 80 km/t

Thailands meteorologiske institutt meldte natt til fredag at stormen allerede har gitt vindkast opp mot 80 kilometer i timen. De advarer folk mot ekstreme forhold. De varsler at ferieperler som Phuket, Krabi, Koh Samui og Phangnga blir berørt av uværet.

- Den sterke vinden kan gi bølger på opp mot fem meter inne i Siambukta, og 2-3 meter på vestkysten, opplyser de i en pressemelding.

CNN skriver at det er spådd opptil 250 millimeter regn. Det heftige regnet kan også skape jordras. Bangkok Airways har kansellert alle flyvninger til og fra Koh Samui fredag.

Stormen er ventet å fortsette gjennom Bengalbukta de neste dagene - og kan da berøre land som Myanmar, Bangladesh og India.

Ifølge NTB fylte en far og en sønn eiendelene sine i en pickup og kjørte unna mens de fortalte journalister på stedet at taket på huset deres allerede var skadd. Tjenestemenn hjalp fiskere med å trekke båter opp fra stranden, der kraftige bølger slo inn.

image: Om få timer feier stormen «Pabuk» over ferieparadisene

- Bekymret

Dagbladet snakket torsdag med Stig Nærø, som er på ferieøya Koh Pangan med familien. Han uttrykte de var bekymret for uværet som melder sin ankomst i dag.

Han kunne fortelle at flere bekymrede turister forlot øya mens fergene fortsatt gikk.

- Det er tydelig at de ansatte på feriestedet her ikke har noen referanserammer for en slik storm. De kan ikke gi noe særlig svar. Vi har snakket med flere bekymrede turister i dag. Mange forlot øya med de siste båtene i morges, sier Nærø.

Bruken av begrepene «tyfon» og «orkan» varierer med hvor i verden de oppstår.

I det nordvestlige Stillehavet som her i Thailand omtales stormene som «tyfoner», mens i Nord-Atlanteren, for eksempel som i Norge eller på USAs østkyst, kalles de «orkaner». De er samme værefenomen, men generelt er stormene over varme havområder kraftigere.

For eksempel var tyfonen «Gay», som rammet Thailand og India i 1989 en vindstyrke på opptil 260 km/t. Stormen «Dagmar», som er blant de sterkeste som er målt her til lands rammet Norge i romjula 2011 hadde en vindstyrke på opptil 46 sekundmeter (166 km/t), med 55 sekundmeter i kastene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!