- Om femti år er havet tomt

Slutt på både fisk og sjømat innen 2050 hvis ikke trenden snur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) En internasjonal forskergruppe fra ulike institutter rundt om i verden tegner et dystert framtidsscenario i en stor studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science, melder BBC.

Hvis ikke fiskerinasjoner begynner å ta havets signaler på alvor, vil det ikke være ei reke å pille eller en makrell å fiske etter år 2050, skal vi tro forskerne.

- Hvis vi ikke forandrer fundamentalt måten vi håndterer samspillet mellom alle havets arter, som et fungerende økosystem, vil dette være det siste århundre med frittlevende sjømat, sier Steve Palumbi ved Stanford-universitetet i California.

Fangstrapporter fra åpne havområder er trist lesning:

•I 2003 ble det rapportert at hele 29 prosent av fiskebankene hadde kollapset, som innebærer at fiskeforekomsten er redusert til under 10 prosent av det opprinnelige.

•Større fartøy, bedre garn og ny teknologi som gjør det lettere å lokalisere fisken har ikke gitt større fangst. Den globale fangsten falt med 13 prosent mellom 1994 og 2003.

•Det biologiske mangfoldet av fisk og sjødyr har gått drastisk ned i løpet av de siste 200 årene. 40 prosent av artene har forsvunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer