«Om hun er alenemor eller ikke betyr ingen ting»

LUXEMBURG (Dagbladet): I går startet lille Luxemburg feiringen av storhertug Henri og storhertuginne Maria Teresa med folkefest i gatene. I dag fester Mette-Marit for første gang sammen med Europas kongelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den norske kronprinsen? Han skal gifte seg snart, ikke sant? Og hun kommer hit for å møte de andre kongelige for første gang, sier Linda Weydert.

Joda, folk i Luxemburg vet hvem Mette-Marit Tjessem Høiby er, den blonde alenemora som kapret den norske prinsen og snart halve kongeriket.

- At hun kommer hit betyr vel at hun er akseptert, og hvorfor ikke? Jeg synes det er flott. I Luxemburg har folk et nært forhold til storhertugen, og derfor følger vi med på resten av de kongelige, forklarer Linda.

Populære

Hun står midt i folkemengden i Storgata i sentrum av Luxemburg og venter på storhertugen og storhertuginnen, som er veldig populære i hjemlandet.

- Begge er veldig åpne og folkelige. Storhertuginnen har vist et stort engasjement for de fattige, og er et hjertelig menneske, forklarer Linda.

Men om tronarving Guillaume i Luxemburg hadde kunnet gifte seg med en alenemor er hun mer usikker på.

- Det er et vanskelig spørsmål. Dere er mer frilynt i Skandinavia. Men når det går hos dere, så hvorfor ikke hos oss, spør Linda.

Nært forhold til Norge

Helgas fest er en stor begivenhet i lilleputtlandet. Rundt oss rir fargerike gjøglere på oppblåsbare havhester, mens det Luxemburgske flagget vaier overalt i den våte vinden. Storhertug Henri og hans cubanske kone Maria Teresa overtok tronen i oktober i fjor, men festen ble utsatt da Henris lillebror Guillaume og kona Sibilla ble hardt skadd i en bilulykke like etter tronskiftet. I dag er lillebror på beina igjen, og festen kan endelig begynne for fullt.

- Henri, roper en liten gutt ved siden av oss da Henri, Marie Teresa og eldstesønnen Guillame (20) dukker opp.

Alenemor

Ingen sperringer står mellom folket og de kongelige, og alle tre stopper opp, håndhilser, smiler og vinker seg gjennom Storgata. Dagbladets utsendte får et varmt smil og et «Bonjour» fra storhertugen, mens Linda sier: «Er han ikke kjekk?».

I morgen ettermiddag er det Mette-Marit og Haakons tur til å hilse på Luxemburgs kongelige, som har et nært forhold til den norske kongefamilien. Kronprins Haakon og storhertug Henri er tremenninger, og har møttes ved flere anledninger. Nå er folk i Luxemburg spent på å se den kommende kronprinsessen av Norge - Mette-Marit.

- Jeg har sett henne på tv. Om hun er alenemor eller ikke betyr ingenting. Kongelige er mennesker som alle andre. Tidene forandrer seg, og jeg tror ikke det hadde vært noe problem om det samme skjedde i Luxemburg, mener Muriel Lamberty og Danielle Scmit.

Mette-Marit og Haakon kommer til Luxemburg rundt klokka tre i dag, og drar rett for å møte resten av de kongelige til konsert og festmiddag. Og Europas unge kongelige er ikke kjent for å spare på noe når de møtes til fest.

KLARE FOR FEST: Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon under kunstindustrimuséets 125-års jubileum sist mandag.