- Om jeg drar til Sverige kommer an på hvilke garantier jeg får

Julian Assange er redd for å bli utlevert til USA.

SØKER ASYL: Julian Assange befinner seg inne på Ecuadors ambassade i London, i frykt for at han vil bli utlevert til USA om han drar til Sverige. Dette bildet ble tatt i London i fjor. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL/NTBSCANPIX
SØKER ASYL: Julian Assange befinner seg inne på Ecuadors ambassade i London, i frykt for at han vil bli utlevert til USA om han drar til Sverige. Dette bildet ble tatt i London i fjor. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julian Assange er fremdeles inne på Ecuadors ambassade i London, fordi at han er redd for en utlevering til USA om han blir sendt til Sverige.

Etterlyst Assange har nå søkt en diplomatisk garanti for at han ikke vil bli utlevert til USA om han går med på å reise til Sverige, der han er etterlyst for avhør i forbindelse med to voldtektssaker, skriver AFP.

- Det kommer an på hvilke garantier Storbritannia, USA og Sverige kan gi meg, sa han til Sydney Morning Herald.

- For eksempel, hvis USA garanterer at de vil avslutte etterforskningen av Wikileaks sine aktiviteter, så hadde det vært en viktig garanti, utdyper han.

Assange uttrykte også at han var lite fornøyd med hjemlandet Australia sin innsats. I intervjuet fortalte han at han valgte Ecuadors ambassade fordi at han følte at hjemlandet ikke har gjort noe for å beskytte han, noe myndighetene har benektet.

Hemmelig informasjon De forteller at det er vanskelig å hjelpe Assange når han ikke er i Australia, og ikke har brutt australsk lov.

Wikileaks-sjefens PR-mann har tidligere fortalt Dagbladet at Assange har hemmelig informasjon om at han kommer til å bli utlevert til USA, og at det er grunnen til at han har valgt å søke asyl i Ecuador.

Myndighetene i Ecuador frykter at Assange kan få dødsstraff om han blir stilt for retten i USA.

Politiet i London har slått jernring rundt ambassaden, og har tidligere fortalt media at Assange ikke kommer seg ut av landet uten å bli pågrepet.

Australia har også avvist at USA ønsker å få Assange utlevert, australias utenriksminister Bob Carr sa i går at de ikke hadde hørt noen hint om at de ønsket å få Wikileaks-sjefen til USA.

DEMONSTRERER: Det er jevnlig demontrasnter utenfor Ecuadors ambassade i London. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT/NTBSCANPIX
DEMONSTRERER: Det er jevnlig demontrasnter utenfor Ecuadors ambassade i London. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT/NTBSCANPIX Vis mer